Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vladimír zemřel při výstupu na Mount Everest: Drsné detaily záchranné akce

Autor: shp - 
23. května 2017
10:35

Hory byly jeho životem, snem i posláním. Slovák Vladimír Štrba (†48) netoužil po ničem jiném než návratu na nejvyšší horu světa Mount Everest. Splnilo se mu to. Bohužel za to zaplatil životem. Sestup dolů už nezvládl. Zdrcení přátelé ze slovenské expedice promluvili o tom, jak dramatická záchrana probíhala. 

Kamarádi tušili, že je zle. Naléhali na Vladimíra, aby po výstupu co nejrychleji sestoupil opět dolů. „Vlado zemřel dnes vpodvečer nepálského času ve čtvrtém výškovém táboře pod Mount Everestem. Ještě včera se mu bez použití přídavného kyslíku podařilo dosáhnout jižního předvrcholu Mount Everestu (8749 metrů), na kterém se už bohužel příliš pozdě večer otočil a začal sestupovat. Spojili jsme se s ním přes satelitní telefon (Jan Madarás) a ústně i textovými zprávami jsme ho žádali, aby zmobilizoval všechny síly a co nejrychleji sestoupil,“ napsali přátelé z expedice Everest Hard Way Slovak Expedition 2017.

V tu dobu ale už bylo pozdě. „V noci jsme s ním ztratili kontakt. Z toho, co víme od jeho agenturního šéfa Subina Thakuriho, se mu na pomoc vydala skupina Šerpů, která vystupovala k vrcholu. Měli pro něho kyslíkovou lahev a jeden ze Šerpů se mu měl věnovat. Jeho evakuace z výšky nad 8400 metrů však trvala velmi dlouho. Vlada přinesli do Jižního sedla v kritickém stavu a s omrzlinami na rukách a nohách. Jeho situace byla po třetím dni pobytu v zóně smrti tak zlá, že evakuace do nižších táborů už bohužel nebyla možná,“ dodali zdrcení přátelé.

Slováka se nepodařilo zachránit a jeho přátelé nyní trpí. Vladimír jim byl blízký. „Vlado jako rozený Detvan miloval hory, i když se brzy s rodinou přestěhoval na Záhorie. Už jako třináctiletý měl za sebou letní i zimní přechod hřebene Západních Tater. Byl ženatý, zůstaly po něm čtyři děti. Vladova rodina a přátelé děkují všem známým a fanouškům za vytrvalou podporu a modlitby. Jmenovitě Subinovi Thakurimu a nepálským Šerpům za obětavou a odvážnou pomoc v nouzi,“ pokračovali.

Na svého kamaráda budou vzpomínat jenom v dobrém. „Když Vlado odcházel podruhé pod Everest, napsal si motto: ‚Ten, kdo tam nebyl, to nepochopí a ten, kdo tam byl, nedokáže myslet na nic jiného než na návrat. Vlado to věděl lépe než my, cítil se lépe než my. Jen on bude vědět, zda ta tragická oběť stála za to. Domů se už nevrátí, bude snít svůj zapálený sen o výškách, klidu a radosti v nich. Tak si ho chceme pamatovat, věčně zasněného, věčně plánujícího. Vlado, díky, že jsi byl s námi tady dole,“ uzavřeli truchlící přátelé.

Naši reportéři se v minulosti rozhodli vyjít na Petřínskou rozhlednu tolikrát, jako by vyšli na Mount Everest:

Video  Reportéři vyšli Petřín tolikrát, jako by vylezli na Mount Everest.  - Nedělní Blesk
Video se připravuje ...

moiaza ( 23. května 2017 11:20 )

Dělal jsem vysokohorskou turistiku a lezl po skalách. Strašně mě to bavilo a těžce se mi s tímto koníčkem loučilo. Věk zastavit nejde a proto jsem se rozhodl včas skončit a omezit tuto zálibu. Chodím dál, ale přiměřeně svému věku. Říká se tomu "umění včas odejít". Vladimír to nedokázal. Koníček dostal přednost před životem. Já mu však rozumím. I pro mě je příroda drogou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání