Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jiří Kajínek (56) začínal jako zloděj: První milion »vydělal« v 19 letech

Autor: Ivan D. Hladík - 
22. května 2017
22:01

Jeden a půl milionu, taková suma z příjmů z filmu, knih a dalších odhadem čeká na nájemného vraha Jiřího Kajínka (56), až vyjde z kriminálu. Pro něj »běžné« prachy. Zlodějnou si totiž na milion přišel už v 80. letech minulého století.

Noc, dvě nebo víc? Kolikrát se na vězeňské pryčně ještě vyspí na doživotí odsouzený Kajínek, ví jen prezident Miloš Zeman (72), který se mu rozhodl udělit milost.

Na svobodě s penězi, které má podle informací Blesku získat za práva na film o sobě, strádat nebude. Stejnou částku si uměl »vydělat« už na začátku své zlodějské kariéry.

Vydělávání krádežemi nikdy nepopíral, a dokonce si spořil. „Nechával jsem si velkou část do rezervy. Když jsem získal milion, dal jsem si stranou osm set tisíc a dvě stě tisíc jsem utratil,“ vzpomínal Kajínek.

VIDEO: Kajínek také prozradil, jak si před vězením užíval sexuální hrátky

Video  Kajínek o sexu s německými sestrami  - Z knihy Jiří Kajínek - Můj život bez mříží
Video se připravuje ...

Jeho plán byl prý jednoduchý – vydělat si a pak s trestnou činností přestat. První milion měl kolem roku 1980 a tehdy to bylo neskutečné bohatství. „Říkal jsem si: Dám si ho do banky, na čtyřprocentní úrok, to je čtyřicet tisíc na rok, to znamená tři tisíce na měsíc, pak něco na Vánoce a z toho můžu vlastně celý život žít,“ plánoval si Kajínek. Průměrná hrubá mzda tehdy totiž byla 2637 korun!

Jiřího Kajínka ve vykrádaných bytech zajímala hotovost a šperky. Podstatnou část jeho »příjmů« později tvořil prodej starožitností překupníkům. Největším úlovkem byl prý růžový jídelní servis Rosenthal, který prodal za tehdejších 50 tisíc korun, nebo míšeňský porcelán za 150 tisíc korun. Bral však i oblečení. „Otevřel jsem skříň, vzal tričko, zabalil do něj kus porcelánu. Všechno jsem zabalil do oblečení, abych nic nerozbil,“ popisoval.

Už tehdy poznal, že si za peníze všechno nekoupí. Když jeho matka (†50) onemocněla roztroušenou sklerózou, vyrazil za nejuznávanějším specialistou s kufrem plným paklíků bankovek.

„Přišel jsem za ním, položil milion korun na stůl a řekl jsem, že chci, aby zachránil moji maminku,“ vzpomínal Jiří Kajínek. Doktor si prachy nevzal, že už prý nemůže nic dělat.

Čekání na milost

Prezident Miloš Zeman se o kauzu Jiřího Kajínka zajímá od roku 2013. Zpočátku hovořil o obnovení procesu. Letos v dubnu se v Čáslavi poprvé zmínil o tom, že vážně uvažuje o udělení milosti.

V květnu před cestou do Číny, kdy vypukla vládní krize, oznámil, že mu ji udělí po návratu. V sobotu již milost dorazila do Lán a od toho okamžiku se čeká jen na to, až ji podepíše.

VIDEO: Proč se Miloš Zeman s Kajínkem nechce sejít?

Ředitel věznice Rýnovice v sobotu podle TV Prima nabídl Jiřímu Kajínkovi, že, bude-li chtít, až přijde milost, odveze ho Vězeňská služba tajně z věznice. Kajínek to údajně odmítl s tím, že ví, že na něj před branou novináři čekají a že se s nimi chce potkat.

VŠE O MILOSTI PRO JIŘÍHO KAJÍNKA ČTĚTE ZDE>>

asijo ( 23. května 2017 01:55 )

U nás není problém,aby zloděj kandidoval na prezidenta.

jebulin ( 23. května 2017 00:31 )

Promiňte mi ty překlepy, ale právě jsem se z té knajpy vrátil a mám v sobě deset kousků.

jebulin ( 23. května 2017 00:25 )

Novinářská žumpa před věznicí čeká, ochcává rohy a Kájínek, který je již tři dny z basy venku v Třemošnici. Chodísi na pivko do místní knajpy a má klidek. Zeman má zž toho srandu a směje se žumpounům až se mu pupík klepe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání