Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejslavnější český vězeň Jiří Kajínek: Ukradl jsem dokumenty k výrobě semtexu!

Autor: Bohumil Křeček, red - 
22. května 2017
05:01

Jiří Kajínek se v knize Můj život bez mříží přiznává k desítkám vloupání, díky kterým si prý přišel na miliony. Minimálně jedno z nich ale vyčnívá a budí řadu otázek. A pochybností.

Když chodil – vzletně řečeno – na nezvané návštěvy, volil dvě metody. Buď si náhodně vybíral objekty podle jmenovek (čím víc titulů, tím vyšší pravděpodobný lup), nebo šel na jisto.

„Měl jsem dva špičkové informátory. Jeden byl ředitelem podniku zahraničního obchodu a dával mi tipy na lidi ze svého okolí. Měli třeba recepci a on říká: Budeme mít akci a budou tam tydle a tydle, všichni jezdí do zahraničí tam a tam, takže budou mít doma takový a takový valuty a mají jich asi tolik a tolik… Můj informátor mi dokonce řekl, kde najdu trezor. V něm pak skutečně ležely valuty, bony atd.,“ píše v knize Můj život bez mříží. Druhým informátorem byl podle jeho slov vekslák, který mu dával tipy na jiné veksláky a šmelináře.

VIDEO: Co si myslí Robert Pelikán o milosti pro Kajínka?

Nyní se ale vraťme do Pardubic, kde Kajínek otvírá trezor a bere si z něj několik pušek. O ně ale v tuto chvíli nejde. „Měl v něm dokumenty o výrobě výbušnin v Semtíně. Začala mě tak vyšetřovat StB, ale ty dokumenty nikdy nenašli. Podezřívali mě, že jsem je prodal na Západ, a já jim říkal, že shořely. Nemohli mi nic dokázat, tak to vzdali. Ten člověk byl šéfem Semtína,“ píše ve své knize.

Víc už se o dokumentech na výrobu výbušnin – nepochybně semtexu – nezmiňuje. O to více otázek to vzbuzuje. A také teorií – samozřejmě za předpokladu, že si doživotně odsouzený vrah před lety realitu trochu (anebo trochu víc) nepřibarvil.

Totiž: Byla to jeho sólová akce? Nebo dokumenty ukradl na objednávku? Co se s nimi dělo dál? A opravdu by se státní bezpečnost spokojila s tím, že papíry shořely? Nebo ještě jinak: Opravdu by se státní bezpečnost spokojila s tím, že papíry shořely, pokud by Kajínek neměl nějaké »krytí« z hodně vysokého místa?

A tady se dostáváme zpět k tipařům. Pokud měl jen dva, jak tvrdí, mluvil pravdu o jejich identitě? Jedna z teorií totiž zní, že jeho informátorem byl někdo od policie. Někdo, koho začal Kajínek – obrazně řečeno – ohrožovat, protože toho věděl příliš mnoho. A tak byl vyhlášený zloděj namočen do dvojnásobné vraždy a odsouzen na doživotí.

Je to jen teorie, ale logiku má. Jinými slovy: Jiří Kajínek už o sobě řekl hodně. Ale mnohé – a zřejmě velmi podstatné – si ještě schovává. Možná proto, aby měl co psát v případné druhé knize. Nebo proto, že dobře ví, co si může – a naopak nemůže – dovolit říci, aby neohrozil sebe nebo svou nejbližší osobu, milovanou sestru. 

VIDEO: Co říká na milost pro Kajínka jeho sestra Miluše?

Kajínek je oblíbencem vtipálků

  • Prodám silonové lano, diamantovou šňůru a podrobnou mapu Šumperska. Zn.: Jiří Kajínek
  • Národní hrdina Jiří Kajínek se prochází se svým kolegou po vězeňském dvoře. „A co je to ta Einsteinova teorie?“ táže se mukl. „To je teorie relativity,“ informuje Jirka z Mírova. „Ty si tady chodíš, a přitom sedíš.”
  • Prosím, zahrajte ve vašem pořadu Píseň na přání pro Policii ČR song: V nohách mám už tisíc mil.
    Kajínek PS: Díky za každé nové ráno.
  • Hledám ubytování, dvě prostěradla mám. Kajínek

VŠE O MILOSTI PRO JIŘÍHO KAJÍNKA ZDE>>

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání