Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak to bude mít Jiří Kajínek s důchodem? Zatím odpracoval jen 4 roky!

Autor: Václav Suchan - 
21. května 2017
05:01

Třiadvacetiletý pobyt za mřížemi zanechal jistě na Jiřím Kajínkovi (56) výrazné stopy. Na psychice, sociálním cítění, fyzické kondici, má ale i ekonomické dopady. Bude mít třeba nárok na důchod ? A kdy půjde do penze?

Když dosáhne český občan důchodového věku, což je v případě Jiřího Kajínka 64 let a čtyři měsíce, většinou má nárok na starobní důchod. Podmínkou je, aby měl zákonem požadovaných, v jeho případě 35 odpracovaných let, případně 30 let tzv. »čisté« doby pojištění, tj. bez zahrnutí náhradních dob (studium, vojenská služba).

Co se týče náhradních dob, může si započítat čtyři roky, kdy se učil na opraváře zemědělských strojů ve Chvaleticích a udělal maturitu. Další možností by bylo započtení doby vojenské prezenční služby. Na vojně ale nebyl, podařilo se mu získat tehdy mezi mladými kluky velmi populární modrou knížku, tedy nezpůsobilost k výkonu vojenské služby. Takže za vojnu se mu nic nezapočítá. A teď to hlavní, kolik let zatím odpracoval na důchod?

Pracoval necelé tři roky od roku 1983 do roku 1985. Nastoupil tehdy do pražské lokomotivky jako strojník v úpravně vody. Bral 3200 měsíčně, což byly na tu dobu celkem slušné peníze. Ale nesrovnatelné s tím, na co si přišel levárnami, tedy vykrádáním bytů, hazardem a vekslováním. Takže si to zařídil tak, že svým dvěma kolegům vyplácel měsíčně každému dva tisíce a ti za něho makali a na vrátnici mu vždycky označili píchačku. A on se mohl v klidu věnovat krádežím, »řemeslu«, které mu šlo nejlépe od ruky.

V roce 1985 spadla klec, dostal sedm let natvrdo. Byl to jeho druhý trest (po roční base, ke které byl odsouzen v roce 1982 a odseděl si sedm měsíců). Sečteno a podtrženo, odpracovaná doba započitatelná Kajínkovi do důchodu se pohybuje maximálně kolem čtyř let i s krátkým zaměstnáním v roce 1990 po propuštění z vězení.

Bez předchozích »kratších « trestů odseděl Kajínek od 8. února 1994 až do května tohoto roku úctyhodných 23 let! Jako odsouzený vrah v rámci výkonu trestu nemohl pracovat. Započítávala se mu přesto tato odseděná doba do důchodu? Odpověď zní NE.

„Osoby ve výkonu trestu jsou důchodově pojištěny, jen pokud jsou v rámci výkonu trestu nebo zabezpečovací detence pracovně zařazeny. Dobu, po kterou trvá takové pracovní zařazení a z jeho výdělků je odváděno pojistné na sociální zabezpečení, je pak dobou důchodového pojištění, tj. započítává se do doby potřebné pro nárok na důchod a jeho výši,“ sdělila Nedělnímu Blesku mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Doba, po kterou během výkonu trestu odsouzený nepracuje, není tedy podle ní dobou pojištění ani náhradní dobou a pro důchod započítat nelze. Z toho je zřejmé, že už do 11. května 2025, kdy dosáhne důchodového věku, už nemůže v žádném případě stihnout odpracovat potřebných 35 let včetně takzvaných náhradních dob (škola), případně 30 let bez náhradních dob pojištění nutných pro nárokování důchodu. I kdyby se mu započítalo i přibližně šest let pobytu za mřížemi v prvních dvou trestech, kdy zřejmě ve vězení pracoval. Plus čtyři roky, kdy »pracoval« na svobodě.

VIDEO: Prezident Miloš Zeman pro Blesk: S Kajínkem se nesejdu, to bych byl populista!

V roce 2030

Jiří Kajínek má ale ještě jednu možnost danou zákonem lidem, kteří nesplní podmínku 35 (případně 30) let: „Týká se to těch osob, které v průběhu života získaly alespoň 20 let pojištění včetně náhradních dob nebo 15 let pojištění bez náhradních dob. Důchod však dostanou muži (i ženy) o 5 let později, než je zákonný důchodový věk muže stejného data narození,“ uvedla mluvčí ČSSZ. Kajínek by tak penzi mohl pobírat od 11. 5. 2030. V té době mu bude 69 let a čtyři měsíce.

Snad dostal do vínku delší vyměřený čas na tomto světě než jeho rodiče. Jeho maminka totiž zemřela v pouhých 50 letech na následky roztroušené sklerózy, táta v 62 letech na rakovinu prostaty.

Během výkonu trestu napsal knihu, za kterou obdržel honorář, peníze mu na účet plynou také za každé uvedení filmu Kajínek. Mohly by mít tyto přivýdělky vliv na jeho důchod? Pokud byl důchodově pojištěn jako OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná), tak ano. Není známo, zda během své umělecké činnosti Kajínek odváděl pojistné, není to ale pravděpodobné. Stejně jako možnost, že se během 23letého pobytu ve vězení přihlásil k dobrovolnému důchodovému pojištění tzv. bez uvedení důvodu.

Za Kajínkem ale šly i jiné platební povinnosti. Musel uhradit především část nákladů za svůj pobyt ve vězení. V současnosti je jeden den vězně vyčíslen náklady 1093 Kč, za měsíc to tedy dělá 33 tisíc korun. Vězeň z toho musí uhradit maximálně 1500 Kč. Kajínek ve vězení nepracoval, takže to muselo být uhrazeno z jeho účtu vedeného věznicí.

Na něm mohl mít již zmíněné honoráře, ale i prostředky, které mu poslali jeho blízcí či fanoušci. Pokud by na účtu žádné peníze neměl, stát by to po něm vymáhal po propuštění na svobodu.

Spekulovalo se také, že by mu mohla být doba ve vězení uznána pro důchod v rámci prezidentské milosti. To ale není možné, milost dopadá pouze do trestněprávní roviny.

VIDEO: Ukázka z filmu Kajínek

Video  Kajínek  - YouTube.com
Video se připravuje ...

VŠE O JIŘÍM KAJÍNKOVI A JEHO PROPUŠTĚNÍ ZDE>>

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání