Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policisté z kauzy Kajínek: Namočili se do zločinu!

  • Autor: Saša Vetkovská - 
    20. 5. 2017
    19:58

    Čtvrt století se snaží nájemný vrah Jiří Kajínek (56) očistit své jméno, nepomůže mu ani milost prezidenta. Punc odsouzeného vraha mu zůstane. Čas ale ukázal, že ani někteří »svatí« v jeho kauze rozhodně svatí nebyli. Vystupovali jako čistota sama. Nakonec čtyři muži, tři z nich bývalí policisté, spojení s případem Kajínek skončili sami v hledáčku policie.

  • 1.Detektiv Josef Opava

    Bývalý detektiv někdejšího pražského Odboru boje s organizovaným zločinem (OBOZ) Josef Opava se ocitl sám na straně zločinců. Za to, že kryl záda členům Berdychova gangu, vyfasoval 13 let. Do vězení na osm let šel i jeho tehdejší kolega z OBOZ Petr Koňařík. Gang páchal loupežná přepadení, vydíral a unášel podnikatele.

    Jakou roli v kauze hrál?

    Účastnil se akce, kdy policie v Praze po plzeňské vraždě zadržela Kajínka a zajistila u něj arzenál zbraní včetně samopalu.

    Bývalý detektiv někdejšího pražského Odboru boje s organizovaným zločinem (OBOZ) Josef Opava Bývalý detektiv někdejšího pražského Odboru boje s organizovaným zločinem (OBOZ) Josef Opava | Foto: Archiv Blesku, Albatros Media, agentura JBJ

  • 2.Falešný lékař Ďurči

    V březnu 2012 policie zadržela Kajínkova známého Jaroslava Ďurčiho (53). Tvrdil, že je lékař a že dokáže léčit deset druhů rakoviny. Klientům namáčel nohy do tekutiny, diagnostikoval jim zhoubná onemocnění a léčil je »zázračnými« ruskými léky.

    Prodával jim ale za desítky tisíc jen potravinové doplňky. Od jednoho pacienta vyinkasoval i 150 tisíc korun. „Ďurči není hloupý, ale je to zase podvodník. On má úchylku, celý život se vydává za lékaře,“ popsal Jiří Kajínek Ďurčiho.

    Jakou roli v kauze hrál?

    Ukrýval Kajínka, když byl na útěku z příbramské věznice, pak ho ale sám udal policii. U soudu tvrdil, že ho vezl na místo vraždy. Tuto výpověď po letech popřel s tím, že ho k ní donutila policie.

    Ďurčiho zatkla policie Ďurčiho zatkla policie | Archiv Blesku

  • 3.Policista Jan Mikeš

    Bývalý policista Jan Mikeš se více než 13 let vyhýbá nástupu sedmiletého trestu do vězení. Zpronevěřil v bytové agentuře Zvonek přes 12 milionů korun. O dalších šest milionů měl podvodem obrat ženu, která mu svěřila koupi nemovitosti.

    Jakou roli v kauze hrál?

    Byl členem západočeské policejní zásahové jednotky. V případu Kajínek byl obžalován ze zneužití pravomoci, jelikož měl téměř půl roku ovlivňovat svědky. Nakonec ho soud zprostil obžaloby. Podle jednoho ze svědků měl být vrahem právě on. Soud ale výpovědi a této verzi neuvěřil.

     

    Bývalý policista Jan Mikeš Bývalý policista Jan Mikeš | Foto: Archiv Blesku, Albatros Media, agentura JBJ

  • 4.Policista Jiří Kreuzer

    Bývalý policejní důstojník Jiří Kreuzer po odchodu od policie získal živnostenský list na provoz zastavárny a obchodu se starožitnostmi. V září 2010 byl mezi šesti zadrženými ve velké aféře podvodů s padělanými obrazy.

    Jakou roli v kauze hrál?

    Byl podezřelý z ovlivňování svědků. Obžaloby ho ale soud zprostil. Ve vinu Kajínka nevěřil. „Je tam hodně nejasností, takže bych si nedovolil tvrdit, že to udělal právě Jiří Kajínek,“ řekl.

    Bývalý policejní důstojník Jiří Kreuzer Bývalý policejní důstojník Jiří Kreuzer | Foto: Archiv Blesku, Albatros Media, agentura JBJ

  • 5.Proč Kajínek sedí?

    Jiřího Kajínka soud odsoudil za to, že 30. května 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu (†27) a jeho osobního strážce Juliána Pokoše (†30).

    Druhý bodyguard Vojtěch Pokoš (49) útok přežil a stal se korunním svědkem proti Kajínkovi, který ale od počátku svou vinu popírá. Soudem usvědčeného vraha si měl najmout podnikatel Antonín Vlasák, toho podle obžaloby Janda vydíral.

    Prezident Miloš Zeman přišel s milostí pro Kájínka v době, kdy vrcholila vládní krize. Doživotní vězeň má být propuštěn v těchto dnech.

    VIDEO: Sousedky Kajínka už se těší na jeho návrat z vězení.

    Video  Kajínkovy sousedky se těší na jeho návrat do vsi: Snad si najde nevěstu a bude mít děti  - Jitka Pecharová, Blesk
    Video se připravuje ...

    Místo činu. Rozstřílený podnikatel Štefan Janda u svého auta. Místo činu. Rozstřílený podnikatel Štefan Janda u svého auta. | archiv Blesku

    VŠE O JIŘÍM KAJÍNKOVI NA BLESK.CZ ČTĚTE ZDE>>

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání