Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jiří Kajínek je na svobodě: Před branami ho čekal jásot a potlesk

Autor: dce, ČTK - 
23. května 2017
13:40

Po třiadvaceti letech, která strávil za několikanásobnou vraždu ve vězení, byl v úterý odpoledne Jiří Kajínek (56) konečně propuštěn na svobodu. Z doživotního trestu byl propuštěn díky milosti prezidenta Miloše Zemana. Kajínkovo propuštění novináři, ale i řada fanoušků před věznicí očekávali napjatě několik dní.

Už od čtvrtečního rána novináři bedlivě vyčkávali, kdy se otevřou vrata rýnovické věznice, kde přebýval Jiří Kajínek. V úterý se konečně dočkali. Doživotně odsouzený za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu byl propuštěn na svobodu.

Zeman v úterý před polednem podepsal milost pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu. Zeman v dubnu uvedl, že není zcela přesvědčen o Kajínkově vině.

Video  Kajínek vyšel ven jen v tílku: Věci jsem rozdal vězňům, koupím si mobil  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Krátce před tím, než Kajínek vyšel z věznice, ostatní odsouzenci pokřikovali z oken. První, co Kajínek z řad fanoušků a novinářů slyšel, bylo: "Vítejte na svobodě!" a zběsilý pokřik a potlesk.

Kajínek se už před propuštěním rozhodl, že se s novináři před branami rýnovické věznice setká a promluví si s nimi. Před tím, než předstoupil před kamery, se zdálo, že má slzy na krajíčku. Jeho radost byla hmatatelná.

Jedna z otázek byla i ta, kam Kajínek zamíří: "Já to samozřejmě vím, ale odpovím trochu obsáhleji. Před pár dny Vojtěch Pokoš v televizi vykládal, jak se bojí a že se skrývá. Nikdo v té televizi neukázal, kde bydlí, a já nemyslím, že by měl někdo vědět, kde bydlím já. Protože jsem v podobné pozici. Lidi mi říkávali, jestli nejsem ve vězení víc v bezpečí. Já ale odpovídal: radši umřu na svobodě, než v tom vězení. Skutečně není nutný, aby lidi věděli, kde bydlím," prohlásil. 

CELÝ ROZHOVOR S JIŘÍM KAJÍNKEM čtěte ZDE››

Video  První slova Kajínka na svobodě: Radši umřu na svobodě, než ve vězení  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...


„Právě teď, právě v tento okamžik je z Pražského hradu odesílána na ministerstvo spravedlnosti k dalšímu vyřízení milost pro Jiřího Kajínka, kterou udělil prezident republiky,“ uvedl v úterý před polednem při tiskovce na Hradě Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

V poledne už ministerstvo milost předávalo dál soudu.

Krátce před 13. hodinou mluvčí rýnovické věznice informovala, že milost byla předána soudkyni z jabloneckéhou soudu, která ji bude prezentovat odsouzenému. Poté mohl začít propouštěcí proces.

„Pan prezident prominul nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody. A stanovil podmínku v délce sedmi let, během které se omilostněný nesmí dopustit žádného trestného činu,“ doplnil na tiskovce Ovčáček s tím, že jde o maximální délku podmínky umožněnou právním řádem.

V tiskové zprávě Pražský hrad uvedl, že se Kajínek nesmí dopustit ani úmyslného, ani nedbalostního trestného činu. Dodržování podmínky bude nyní kontrolovat soud, který Kajínka odsoudil v prvním stupni. Soud po uplynutí každého roku podmínky sdělí ministerstvu spravedlnosti, jestli ji Kajínek dodržuje. „Vyjde-li najevo, že omilostněný podmínku nedodržuje, provede soud potřebné šetření i před uvedenou lhůtou a předloží výsledky šetření prezidentu republiky, a to prostřednictvím ministerstva spravedlnosti,“ dodal Ovčáček. „Pro úplnost dodáváme, že soudu nepřísluší, aby sám vyvozoval závěry o neplnění podmínky, neboť k tomu je oprávněn pouze prezident republiky,“ dodal mluvčí Zemana.

Zemanův mluvčí na dotaz, proč byla milost udělena, dodal: „Formulace milosti je zcela jasná, já mohu pouze dodat, že – a to je mimo její rámec – pan prezident se o případ dlouhodobě zajímá a samozřejmě zaznamenal pochybnosti, které zaznívaly z řad odborné veřejnosti, jmenuji např. současného předsedu Ústavního soudu pana Pavla Rychetského,“ dodal Ovčáček.

„Udělení milosti nemá žádnou souvislost s vládní krizí,“ upozornil Ovčáček. „Pan prezident absolvoval celou řadu schůzek s odborníky, např. s odborníky z řad policie, vyhodnocoval celou záležitost, a rozhodl se proto učinit tento krok na základě těchto argumentů, které slyšel,“ doplnil.

Video  Případ Kajínek přehledně: Vražda, útěk, doživotí a milost od Zemana  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Obecně platí, že pokud věznice obdrží prezidentskou milost, je odsouzený, kterého se rozhodnutí týká, propuštěn okamžitě. Projde jen standardním propouštěcím procesem, jenž trvá zhruba jednu až dvě hodiny. Před odchodem na svobodu musí odsouzený absolvovat pohovor se sociálním pracovníkem, který zjišťuje, zda má vězeň zajištěné bydlení, práci či peníze na cestu domů. Dále se podrobí lékařské prohlídce a dostane zpět své osobní věci, které měl po dobu výkonu trestu uložené ve skladu.

Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi souhlasí s milostí pro Kajínka 54 procent lidí, proti je 36 procent. Dvě pětiny občanů si myslí, že prezident se k tomuto kroku odhodlal kvůli tomu, že mu zvýší popularitu. Podle 29 procent lidí chce Zeman odlákat pozornost od svého postoje k současné vládní krizi.

Na konci května roku 1993 Kajínek na útěku z vězení, kam se nevrátil z povolené vycházky, zastřelil pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu (†27) a jeho osobního strážce Juliána Pokoše (†30), další bodyguard Vojtěch Pokoš jako jediný střelbu přežil. Vraždu údajně objednal další podnikatel.

Dopaden byl až v únoru 1994, v červnu 1998 byl odsouzen na doživotí. Pozornost na sebe upoutal ovšem až útěkem z věznice Mírov v říjnu roku 2000. Dopaden byl přibližně po pěti týdnech v pražském bytě pětinásobného vraha Ludvíka Černého, člena gangu Orlických vrahů, kde ho ukrývala Marie Černá.

Vše o milosti pro Jiřího Kajínka čtěte ZDE >>>


Video  Jiří Kajínek na svobodě: První slova o vězení, svobodě, penězích a korunním svědkovi  - Petr Soukup, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

rego- ( 24. května 2017 10:40 )

Holče, Mega buzno, Ty ztučnělej slizkej buzzerantskej prasaku z Blesku žumpy,pak se vy novinářská verbeži divite že vás chce pan Zeman likvidovat? Proč jsi nepsal takové hověziny když ožrala a uchrchlanej potkan Havel dal milost vrahům a zlodějům? Proč jsi nepsal když KIKINA Klaus propustil mega zloděje? To jsi se bál, co? A nyní každý blb včetně tebe kuřbuřte, který se chce zviditelnit napadá pana Zemana? Být opravdová DEMOKRACIE tak by bylo možné ti rozkopat držku a věř že se to stane! No snad se to někomu podaří a když ne postarám se o to sam! !

zdenekk- ( 24. května 2017 07:33 )

Holče Ty ztučnělé prase Pak se vy novinářská verbeži divite že vás chce pan Zeman likvidovat Proč jsi nepsal takové hověziny když ožrala a uchrchlanej potkan havel dal milost vrahům a zlodějům? Proč jsi nepsal když KIKINA propustil mega zloděje? To jsi se bál A nyní každý blb který se chce zviditelnit napadá pana Zemana Být opravdová DEMOKRACIE tak by bylo možné ti rozkopat držku No snad se to někomu podaří

beda88 ( 24. května 2017 01:15 )

se ví, dnes kajínek, zítra brejvik a za týden hitler. my jsme ale debilní národ.

beda88 ( 24. května 2017 00:56 )

ty snad ne, debile? kam myslíš že jdou tvé dně, tedy pokud makáš?

jir-ka ( 23. května 2017 20:33 )

Mě by zajímalo , komu věříte ? Jestli cigošovy a mafiózovy Pokošovi , který měl jít na 11 let do kriminálu , a nebo Kájínkovi , který byl dobrý zloděj , ale ne vrah . Navíc cigán změnil výpověď za to , že nepůjde do basy . Kdyby se obnovil soud , a přišlo se na to , že je Kájínek nevinen , co potom budou Ti šmejdi říkat , o vrahovi ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání