Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kmotra Nováka si Němci nechávají ve vazbě. Má zaplatit až 36 milionů

Autor: zst - 
19. května 2017
10:15

Německo zatím bývalého senátora Alexandra Nováka (dříve ODS) do Česka nevydá. Tuzemské soudy chtějí kmotra stíhat kvůli možným dotačním podvodům spojeným s ROP Severozápad. Německá protistrana chce ale další dokumenty. Novákovi hrozí kvůli kauze trest přes 36 milionů. Podle Českého rozhlasu po půl roce převzal exsenátor obvinění.

Německý soud o vydání bývalého senátora Alexandra Nováka do Česka zřejmě nerozhodne dříve než v červenci. Zatím si vyžádal další dokumenty z České republiky. Sdělila to mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu nad Mohanem Gundula Fehnsová-Böerová. Novák, který má německé občanství, v Česku čelí obvinění z manipulací při rozdělování evropských dotací.

Bývalého politika zadržela německá policie už 24. prosince loňského roku na letišti ve Frankfurtu a od té doby se zdejší úřady jeho případem zabývají. Protože Novák, který je nadále ve vyšetřovací vazbě, odmítl zjednodušené řízení, musí vrchní zemský soud posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Alexandra Nováka přivádí k soudu vězeňská stráž (rok 2014). Alexandra Nováka přivádí k soudu vězeňská stráž (rok 2014). | Blesk - Jana Ulrichová

Očekávalo se, že tak učiní začátkem května, rozhodnutí se ale prozatím odkládá. Jak ČTK sdělila mluvčí Fehnsová-Böerová, soud ve Frankfurtu ve středu došel k závěru, že od české strany potřebuje další podklady vztahující se k případu. Vzhledem k tomu, že je bude nutné nechat přeložit a dát zúčastněným prostor se k nim vyjádřit, nerozhodne soud o přípustnosti vydání zřejmě dříve než v červenci.

To, že je Novák německým občanem, by jeho vydání do Česka bránit nemělo. Německé ministerstvo spravedlnosti obecně uvádí, že vydání trestně stíhaných německých občanů do dalších zemí EU je možné při splnění několika podmínek. Zásadní je, do jaké míry se daný čin váže k zemi, která o vydání žádá. Roli hraje také to, jestli čin podstatným způsobem nesouvisí s Německem, a konečně možnost odpykat si případný trest vězení ve spolkové republice.

Obvinění Nováka se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Jedenašedesátiletý Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Takto vypadal Novák u soudu před třemi lety:

Video  VIDEO: Novák odchází od soudu s nepořízenou.  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Hrozí mu trest až 36,5 milionů korun

Nejen pobyt ve vězení ale hrozí Novákovi, pokud soud rozhodne, že je v případu machinací s evropskými penězi vinný. 13 let za mřížemi může okořenit také tučná pokuta. Zaplatit by mohl až 36,5 milionu korun. Státní zástupce mu proto nechal obstavit celkem 53 nemovitostí v hodnotě 21,5 milionu korun a dalších 15 milionů nechal zmrazit na Novákových bankovních kontech, píše webový portál Českého rozhlasu.

Obvinit Nováka se přitom podařilo až nedávno. Při zátahu na skupinu, která měla rozdělování dotací ovlivňovat, pobýval totiž v USA a obvinění se mu nepodařilo doručit ani po zatčení ve Frankfurtu nad Mohanem. „Policie zahájila doručením usnesení jeho trestní stíhání,“ píše v usnesení státní zástupce Tomáš Minx. Novák a spol. podle něj manipulacemi s dotacemi způsobili škodu nejméně 14 miliard korun.

Novák proslul tím, že se za něj po podmínečném propuštění zaručili jeho kamarádi motorkáři z klubu Gryphons. Měli pak dohlížet na nápravu bývalého senátora, jeho pokroky museli hlásit soudu. Německá policie ho zadržela po návratu z Los Angeles už loni na Štědrý den. Byl na něj totiž vydán mezinárodní zatykač ústeckým soudem.

1kago1 ( 19. května 2017 14:52 )

Krasne! Sototak udelal dalsi kseft? Nemci k nam nevydaji mafiana Novaka, aby se neprovalily informace s navaznosti na ceske politiky a CR po nemcich nebude zadat odskodne za VW. Jakou sesli tento praskac, korupcnik a zradce naroda ma v Bruselu slibenou? Dejte mu finance. Cela EU brzy pujde k sipku a bude klid.

kukuku ( 19. května 2017 10:47 )

Němci by si ještě měli vyžádat soc.dem. hejtmanku Vaňhovou - spolek na severu Čech bylo klasické společné rozkrádání ODS+ČSSD . Asi k tomu nedojde, ale neškodilo by, kdyby si Vaňhová přes hranice vyjela do NDR koupit záclony nebo botky pro vnoučata ... a nechali si ji tam jako Nováka.

fotrpjotr ( 19. května 2017 10:41 )

Jakou smrtelnou nemoc si vymyslí?

1pravda1 ( 19. května 2017 10:33 )

Typický představitel modré kmotrovské mafie Alexander Novák, zločineckou ODS je třeba vykopat z politiky, ODS založená Klausem je příčinou základního úpadku morálních hodnot České republiky, zhaslo se prostě.... a nemorální Klaus to schvaloval, nakonec skončil jako zloděj protokolárního pera, které se mu zalíbilo na zahraniční návštěvě - prezident zloděj, kdo to má, a završil to amnestií pro největší zloděje!!! ODS ve vládě už nikdy více.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání