Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vrah hledače pokladů: Nikoho venku nemám, dejte mi doživotí, napsal soudu

Autor: ČTK ljš - 
17. května 2017
13:23

Zloděj recidivista Oldřich Konrád, který zastřelil hledače pokladů v pražském Klánovickém lese a předtím střílel i na jiného muže, je podle dnešní výpovědi soudního znalce zcela nenapravitelný. Názor psychologa může mít podle soudkyně významný vliv na výši uloženého trestu. Konrádovi hrozí za vraždu a pokus o těžké ublížení na zdraví až doživotí, které sám požaduje, zřejmě především kvůli své neutěšené finanční situaci.

Vražda z června 2014 zůstávala dlouho neobjasněná, protože Konráda s obětí nespojovalo vůbec nic. Třiatřicetiletý muž měl smůlu, že se s detektorem kovů dostal do blízkosti skrýše, kde si Konrád schovával kořist z desítek vloupání do rodinných domů. Obžalovaný tvrdí, že chtěl muži pouze sebrat detektor, střílet prý začal až po vzájemné rvačce. Svou oběť trefil třikrát do hlavy.

„Resocializace obžalovaného je nereálná a vyloučená,“ konstatoval ve středu u pražského městského soudu psycholog Jiří Klose. Na stupnici od jedné do sedmi označil možnost Konrádova opětovného začlenění do společnosti nejméně příznivým stupněm sedm. Svůj názor zdůvodnil mimo jiné kriminální historií obžalovaného, jeho neukotveností v pracovních i společenských vztazích i jeho postojem k trestné činnosti. Jediné pozitivní faktory – tedy dobrá úroveň Konrádova intelektu a jeho přiznání – prý tento závěr nemohou zvrátit. 

Klose dodal, že jedenapadesátiletý Konrád je osobnost s agresivním potenciálem, která v situacích ohrožení neváhá jednat protispolečensky a násilně.

U soudu vypovídal také třiatřicetiletý Luděk M., kterého Konrád postřelil den po Štědrém večeru 2013 v pražských Dolních Počernicích. Svědek Konráda pronásledoval poté, co obžalovaný vykradl jeho sousedy. „To, že střílí, jsem pochopil až v okamžiku, kdy padly výstřely. Zbraň jsem vůbec neviděl,“ řekl. Při incidentu instinktivně vyskočil a natočil se ke střelci bokem, což mu možná zachránilo život. Střela ho tak totiž namísto do břicha zasáhla do stehna, odkud prošla do hýždě. Muž se domníval, že ho trefil pouze gumový projektil a do nemocnice, kde ho poté operovali, se nechal odvézt až po několika hodinách. Konrád ke střelbě dříve uvedl, že zazmatkoval.

Konrád si v minulosti odpykal sedm let za pokus o vraždu, poté byl do roku 2006 ve vězení za krádeže. Od té doby nepracoval, pouze občas načerno na stavbách. Letos dostal pětiletý trest za 23 vloupání na Hradecku. Sám odhaduje, že kradl ve zhruba dvou stovkách domů. 

ČTK získala kompletní text dopisu adresovaného soudu, v němž Konrád žádá o uložení doživotního trestu. Za jeho přáním nestojí lítost nad spáchaným činem, ale pragmatické důvody.

„Měl jsem na vazbě možnost přemýšlet o svém životě dost dlouho na to, abych dospěl k závěru, že můj další život na svobodě nemá v podstatě žádný smysl, protože po případném propuštění z dlouhodobého výkonu trestu nebudu mít kde bydlet, nikoho venku nemám, na koho bych se mohl obrátit, a budu opět muset řešit existenční problémy včetně dluhů a exekutorů,“ napsal. Dostal se prý do absurdního kolotoče „zločin, trest, dluhy a křivda“ a s pomocí soudu chce tento kolotoč konečně zastavit.

Video  Zloděj zabil a zapálil hledače pokladů: Bál se, že najde zakopané věci z krádeží.  - David Malík
Video se připravuje ...

havran2 ( 17. května 2017 14:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání