Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sedmiletá podmínka pro Kajínka: Stačí málo a půjde zase »do tepláků«!

Autor: Tomáš Koníček - 
17. května 2017
05:00

Třiadvacet let byl mimo realitu. Teď ale dostane Jiří Kajínek (56), odsouzený za dvojnásobnou vraždu na doživotí, milost prezidenta Miloše Zemana (72). Jenže pozor! K tomu patří sedm let podmínky, a tak může lehce zase navléknout vězeňské tepláky. Co by se muselo stát?

Soud může po Kajínkově propuštění nařídit dohled probační a mediační služby. Ten má zajistit, aby propuštěný sekal latinu. „U každého propuštěného se stanoví do detailů připravený probační plán,“ řekla mluvčí probační služby Kristina Labohá.

Pokud bude služba hlídat Kajínka, měl by se u ní pravidelně hlásit. Výjimkou nejsou ani neohlášené kontroly pracovníků. „Nejde jen o spáchání trestných činů. Kontroluje se například, jestli platí své finanční závazky, jestli pracuje, případně je-li alespoň veden na úřadu práce,“ popsal Blesku renomovaný pražský advokát Jan Černý.

Pro Kajínka bude hlavní, aby byl spořádaným občanem. „Neznamená to ale, že by někde někomu nafackoval a okamžitě by šel zpátky do vězení. Jde především o opakování přestupků,“ vysvětlil Černý.

Jaký trest Kajínkovi hrozí, kdyby pravidla porušil? „V takovém případě by dostal původní trest. Tedy opět doživotí,“ řekl právník. „Jsou i tací, kteří by se ho mohli snažit vyprovokovat k něčemu, co by ho vrátilo zpátky,“ řekla Blesku Kajínkova příznivkyně Magdalena Vinšová.

Poslední slovo má Zeman

Pokud bude mít Kajínek nějaký průšvih, nebude o jeho opětovném uvěznění rozhodovat soud, ale prezident Miloš Zeman. Soud bude jednou ročně informovat ministerstvo spravedlnosti.

„Při porušení podmínky informujeme Kancelář prezidenta republiky k dalšímu opatření ze strany pana prezidenta,“ řekla mluvčí rezortu Tereza Schejbalová. Až Zeman pak rozhodne, jestli je případný prohřešek natolik závažný, aby šel Kajínek znovu za mříže.

Napoprvé mu to vyjde

Do vězení by Kajínka vrátil jakýkoliv úmyslný trestný čin. „Pokud by třeba někde způsobil dopravní nehodu, neznamená to, že by šel znovu sedět,“ vysvětlil právník. Na druhou stranu se do vězení může dostat i kvůli přestupku.

„Muselo by to být opakované. Když se někde popere a bude ho hlídat probační a mediační služba, obvykle zvedne napoprvé varovný prst. Při opakování to pak řeší jinak,“ dodal Černý.

Prezident Miloš Zeman pro Blesk: S Kajínkem se nesejdu, to bych byl populista!

Video  Prezident Miloš Zeman pro Blesk: S Kajínkem se nesejdu, to bych byl populista!  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Co by ho poslalo do vězení?

  • Vražda
  • Krádež se škodou nad 5 tisíc
  • Podvod
  • Loupež
  • Těžké ublížení na zdraví
  • Zpronevěra
  • Nedovolené ozbrojování
  • Šíření toxikomanie

Co mu ještě asi projde?

  • Usmrcení z nedbalosti
  • Nehoda z nedbalosti
  • Rvačka
  • Výtržnictví
  • Řízení v opilosti
  • ...to vše ovšem za předpokladu, že se to nebude opakovat či střídat.

Hidden-object ( 26. května 2017 08:40 )

Když pominu dementní ,uchylné a zlostné přispěvky zde od lůzy a primitivů,které nemají vahu ani pírka,tak je zcela jasné,že p.Kajinek sice darebak a zloděj byl (kdo ne v ČR že..),ale každy dojde dřive nebo později rozumu(možná),ale jedno je jisté že skutečně jen ten kdo nechce,nebo na to nemá IQ nevidí,že KAJINEK NIKDY NEVRAŽDIL ,mají v tom prsty cikansopolicajtské mafie a p.Kajinek byl pouze obět!!!!Máme skvělého prezidenta ,ktery to viděl a když nekonají zkorumpované uřady,jednal p.Zeman sám.Bůh mu dej sílu a zdraví .Stejně jako p.Babišovi a zbav nas Bože kretenů jako jsou Sobotka,Kalousek a jim podobny.Bohužel Česky narod je v mnoha směrech jen o zlodějích,korupčníkách,intrikanech,samolibích individuí a blbců,co si myslí že sežrali moudrost světa viz.zubate vejce Sralbotka a spousty priblblů zde a diky tomu jde ke dnu,stejně jako ubožaci Top 09,ČSSD,atd..Tedy pane Kajinku,přeju aby jste v tom bordelu dokázal svou nevinu a šmejdi pujdou pěkně sedět!!!Možná..A když ne sedět,tak alespom bezesné noci pro zmrrdy!!! A Blesku,jsi megažumpa a stoka hnisu...!!!

rego- ( 24. května 2017 10:41 )

Holče, Mega buzno, Ty ztučnělej slizkej buzzerantskej prasaku z Blesku žumpy,pak se vy novinářská verbeži divite že vás chce pan Zeman likvidovat? Proč jsi nepsal takové hověziny když ožrala a uchrchlanej potkan Havel dal milost vrahům a zlodějům? Proč jsi nepsal když KIKINA Klaus propustil mega zloděje? To jsi se bál, co? A nyní každý blb včetně tebe kuřbuřte, který se chce zviditelnit napadá pana Zemana? Být opravdová DEMOKRACIE tak by bylo možné ti rozkopat držku a věř že se to stane! No snad se to někomu podaří a když ne postarám se o to sam! !

zdenekk- ( 24. května 2017 07:49 )

Holče Ty ztučnělé prase Pak se vy novinářská verbeži divite že vás chce pan Zeman likvidovat Proč jsi nepsal takové hověziny když ožrala a uchrchlanej potkan havel dal milost vrahům a zlodějům? Proč jsi nepsal když KIKINA propustil mega zloděje? To jsi se bál A nyní každý blb který se chce zviditelnit napadá pana Zemana Být opravdová DEMOKRACIE tak by bylo možné ti rozkopat držku No snad se to někomu podaří

gallio ( 23. května 2017 17:40 )

proste cesko ,clovek ktery klidne za penize zabije,navic zlodej. jeste ho budou oslavovat jako celebritu .

kecal ( 23. května 2017 12:50 )

TY ZM..E UDEJ ADRESU POKECÁMES I.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání