Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mladíkovi na sjezdovce náhle selhalo srdce: Teď mohl poděkovat těm, co mu zachránili život

Mladíkovi na sjezdovce náhle selhalo srdce: Teď mohl poděkovat těm, co mu zachránili život.
Mladíkovi na sjezdovce náhle selhalo srdce: Teď mohl poděkovat těm, co mu zachránili život.  (Autor: ZZS Libereckého kraje)
15. května 2017
18:13

Skutečné drama si prožili rekreanti na jedné ze sjezdovek v Libereckém kraji v březnu. Přímo na kopci totiž utrpěl mladý muž srdeční kolaps a o jeho životě rozhodovaly doslova vteřiny. Nakonec ovšem mohl osobně záchranářům, kteří mu spolu se svědky zachránili život, poděkovat.

Bylo 8. března, když se Radek U. (34) rozhodl dojít si na večerní lyžovačku na Benecku. Během sjíždění kopce mu ale náhle selhalo srdce. „Mladý muž upadl do bezvědomí, jeho životní funkce se vytrácely, o jeho dalším osudu rozhodovaly vteřiny,“ popisují záchranáři na svém webu.

První u Radka byli svědci, kteří lyžovali kolem. Přivolávají pomoc a zahajují boj o život mladého muže. „Za asistence operátorů ZOS provádí skupina zachránců, záhy i společně s přivolanými členy Horské služby, nepřetržitou srdeční masáž.“

18 minut po oznámení na místo přijíždějí i záchranáři, kteří Radka přebírají do své péče. Je stále v kritickém stavu. „S pomocí mnoha přístrojů a léků se po několika desítkách minut daří obnovit jeho vlastní srdeční činnost. Radkův stav se velmi pomalu začíná stabilizovat,“ vyprávějí záchranáři.

Radek byl transportován do nemocnice dvě hodiny po kolapsu. Pro záchranáře tímto případ končí. Ale jen zdánlivě. Po necelých dvou měsících Radek osobně dorazil na výjezdovou základnu k záchranářům.

„Stylová kšiltovka, usměvavé oči a hojící se jizvy na těle. Prý chce poděkovat těm, kteří mu tento nejtěžší zápas pomohli vyhrát… Pro náš tým to bylo nezvyklé a velmi potěšující. Nelze však nepřipomenout, že klíčovou roli celého příběhu sehráli zmínění ‚kolemlyžující‘. Bez jejich všímavosti, duchapřítomnosti a perfektně poskytnuté první pomoci by Radkův příběh skončil krátce po 19. hodině 8. 3. 2017. Proto si také tito náhodní aktéři zaslouží náš i Radkův obrovský dík! A také naše uznání!“

Podívejte se na video z pokusu o záchranu havarovaného motorkáře:

Video  Drastické záběry: Tým záchranářů oživuje motorkáře po nehodě. Mirek nepřežil.  - HZS Karlovarského kraje
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání