Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chirurg pacientce odstranil místo slepého střeva vejcovody! Soud mu zakázal dál operovat

Doktor Lawal Haruna dostal od soudu zákaz operovat poté, co udělal závažné chyby během tří operací.
Doktor Lawal Haruna dostal od soudu zákaz operovat poté, co udělal závažné chyby během tří operací.  (Autor: Facebook)
Autor: haj - 
15. května 2017
22:31

Třikrát a dost! Alespoň co se týče závažných lékařských pochybení chirurga v Británii, který dostal padáka poté, co ho soud prohlásil za riziko pro pacienty. Během dvou let zpackal minimálně tři operace, přičemž jednou dokonce ženě místo slepého střeva odoperoval vaječníky!

Doktor Lawal Haruna (59) původem z Nigérie pracoval v letech 2013–2015 v šesti různých nemocnicích zaštítěných organizací Sheffield Teaching Hospitals Trust a dohlížel zde na studenty medicíny. Teď se ovšem ukazuje, že dohlížet měl někdo spíše na něj. Nebo ho raději vůbec nepouštět na operační sál, jelikož tam udělal skoro víc škody než užitku.

Nejmenovanému muži měl například odstranit slepé střevo, jenže místo toho mu vyřízl jen tukový polštářek. Pacienta, v procesu označovaného písmenem A, tak ještě měsíc po zákroku trápily kruté bolesti a nakonec musel operaci podstoupit ještě jednou.

Co se týče apendixu, sekl se chirurg i v dalším případě. Pacientce B namísto přívěsku slepého střeva odoperoval vaječníky! Lékař se posléze hájil tím, že vejcovody se mu zdají být podobné „červovité struktury“ jako apendix a jsou na podobném místě. Žena po zákroku rovněž prožívala velké bolesti a toto pochybení ji mohlo též připravit o možnost mít děti. Poškozená dáma však již nebyla v plodném věku, a tak se jí tato možnost netýká. Co kdyby se ovšem Haruna spletl u mladší pacientky?

Pacienti A i B nezodpovědného operatéra dali k soudu, on však stihl udělat ještě jednu botu. Další paní měl odstranit cystu, tu ovšem v těle „zapomněl“ a vyřízl jen kožní štěp. Následně žena dostala ošklivou infekci a podle svých slov dokonce ztratila důvěru v medicínu.

Zatímco sám Haruna se nechal slyšet, že má 25leté zkušenosti z oboru, a své maléry označil podle Daily Mailu za „malicherné chyby“, soudní tribunál všechno viděl jinak. Podle lékařské komory jeho schopnosti neodpovídají jeho kvalifikaci. Navíc se sice chirurg obětem svých omylů již omluvil, podle soudu však neprokázal dostatečnou empatii. „Tribunál neshledal, že vaše chybné chování bylo záměrné, ale dospěl k závěru, že pro pacienty představujete trvalé riziko,“ zaznělo v rozsudku, který zajistil, že si Haruna již na sále ani neškrtne.

VIDEO: Klinika v Brně zaměnila embrya dvou žen.

Video  Právnička o záměně embryí v Česku: Matka nemusí dítě dostat!  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...

zapletalikovi ( 7. září 2017 10:18 )

Se divím, že "doktor" nevykřikoval nic o rasizmu. " Vám nevadí, že to neumím, vám hlavně vadí, že jsem černej."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání