Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Eliáš (27) odsouzený za vraždu prostitutky je volný: Soud ho propustil z vězení jako Nečesaného

Autor: ljš - 
9. května 2017
11:37

Dostal 13 let za vraždu starší prostitutky (†65), po čtyřech letech se ale odsouzený Jan Eliáš dostal na svobodu. Z vězení ho nechal propustit Nejvyšší soud poté, co se mladíka zastal Ústavní soud. Informaci Blesk.cz poskytl Spolek Šalamoun.

„Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky byl dnes z výkonu trestu odnětí svobody v trvání 13 let propuštěn Jan Eliáš,“ řekl Blesk.cz Václav Peričevič ze Spolku Šalamoun. Odsouzený tak bude nyní na další rozhodnutí Nejvyššího soudu čekat na svobodě. Podobně se Nejvyšší soud zachoval v prosinci, kdy znovu propustil na svobodu Lukáše Nečesaného. O pár měsíců později pak jeho případ vrátil k novému projednání.

Rozhodnutí o propuštění Eliáše přišlo krátce poté, co se mladíka zastal Ústavní soud. Podle něj došlo v jeho případě k porušení práva na spravedlivý proces a porušení principu presumpce neviny. Soudci zároveň zmínili extrémní rozpor mezi provedenými důkazy a právními závěry a zpochybnili i použití pachových stop jako klíčového důkazu.

„Spolek Šalamoun velmi podrobně monitoruje trestní věc Jana Eliáše. Jde o další z těžko uvěřitelných selhání české justice,“ dodal Peričevič. 

Vedoucí kanceláře předsedy Nejvyššího soudu Aleš Pavel informaci o propuštění Eliáše zatím nepotvrdil. Podle něj bude nyní soud doručovat své rozhodnutí.

Vražda se odehrála v roce 2009 v rodinném domě, kde starší žena provozovala prostituci. Pachatel ji podle obžaloby nejdříve svázal provazem a poté začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji škrtil.

Prostitutka utrpěla řadu zranění včetně zlomenin a krvácení do mozku. Zemřela na místě. Motiv činu není známý. Kriminalisté Eliáše zadrželi až čtyři roky po činu. S prostitutkou se znal.

Podívejte se na rozhovor s Lukášem Nečesaným, který poskytl Blesku poté, co byl znovu odsouzen za 13 let. I jeho Nejvyšší soud následně pustil na svobodu a mladík nyní čeká na nový proces:

Video  Manželé Nečesaní o rozsudku  - David Malík, Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

Demagogove ( 9. května 2017 16:14 )

četl jsem na jejich stránkách o řadě případů v poslední době zejména o Čepurovi, Schidlerovi, Zadehovi, Vitáskové a dalších žádný není vrah...?

sores ( 9. května 2017 13:59 )

Jediná spravedlivá věc českého zkorumpovaného soudnictví, nezavírat za zabití k.u.r.ev!!! Prostitutky nejsou myslící bytosti,nemají mozek,takže nemají mezi slušnými co pohledávat, rozšiřují nákazy a smrtící HIV.

zednik ( 9. května 2017 12:27 )

Jak to tak zpovzdálí sleduji, byla tady původně kauza Kramný. Pak přišla kauza Nečesaný. A pak přišli další. A pak, aby kauza Kramný byla naprosto jasná, byly ti aktéři v následujících kauzách buď zproštěni a nebo propuštěni. Zdá se mě to, nebo je to tak ? A co znalec Matlach? To mi nějak uniklo, už ho pro výstrahu zavřeli?

steelheart ( 9. května 2017 12:04 )

nespravedlivý soud?? důkazy nebyly? a co soudce, bude potrestán? - nebo je to zase jen kec a habaďůra? kde je pravda a spravedlnost???

moiaza ( 9. května 2017 11:52 )

Když jsou plné věznice, jsou jen dvě možnosti. Postavit nové, nebo pustit vrahy na svobodu. Podobně to udělal Havel a tento způsob přinesl své ovoce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání