Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sexuální orgie, kanibalismus, topení v kýblu, pálení cigaretami: Před 10 lety byla odhalena kauza Kuřim

Autor: dce - 
7. května 2017
05:00

Kuřimská kauza - případ, který negativně poznamenal českou veřejnost. Týrání dvou chlapců (tehdy 8 a 10) jejich nejbližšími příbuznými šokovalo doslova celý svět. A přitom otřesnou kauzu odhalila pouhá technická "závada". 

Bylo 7. května 2007 večer. Eduard Trdý z Kuřimi si zrovna zapnul dětskou chůvičku s kamerou, jenže místo svého dítěte uviděl výjev jako z hororu. Na zemi ležel svázaný nahý chlapec. "Jedl něco přímo z podlahy. Zůstal jsem sedět jako opařený. Pak jsem zavolal policii,“ řekl Trdý serveru iDnes.cz. Velice rychle se ukázalo, že Trdý se napojil na chůvičku sousedů. "Nebýt vás, pane svědku, tak by chlapci trpěli mnohem déle. Udělal jste příkladný čin a já vám tímto za něj děkuji," poděkoval o rok později předseda soudu Pavel Göth Trdému.

Nahé svázané dítě byl osmiletý Ondra Mauer. Byl zavřený v malé komoře, svázaný lepicí páskou do kozelce ležel na betonové podlaze. Jídla i pití dostával málo, potřebu vykonával do kýble v "místnosti".


Exkluzivní rozhovor s předsedou spolku Šalamoun Johnem Bokem o tom, jak Barbora Škrlová žije dnes, o týrání ve vězení nebo o mučených chlapcích, najdete v Nedělním Blesku


"Ondřej Mauer byl dne 7. 5. 2007 ve 21:30 hod. nalezen policií za asistence hasičů, kteří museli přes odpor obou obviněných dveře komory násilím otevřít, jak leží na břiše ve výkalech, zvratcích a ve tmě bez přikrývky, nahý, svázaný do kozelce, kdy měl ruce spoutané za zády, přelepené lepící páskou, spoutané skrčené nohy a ruce spoutané k sobě," popsala později žalobkyně.

Odpor Mauerové podle Deníku popsal později před soudem i jeden ze zasahujících policistů: "Zazvonili jsme u domu, otevřela Klára Mauerová. Tvrdila, že kromě Aničky nemá v domě žádné děti. Slyšeli jsme křik, který vycházel z komory. Říkala, že od komory nemá klíč. Zavolali jsme proto hasiče, kteří dveře otevřeli." Předtím prý Klára i její sestra Kateřina začaly hystericky křičet, že v komoře nic a nikdo není, ať ji neotvírají. Klára Mauerová později tvrdila, že o zavřeném dítěti v komoře nevěděla.

10. května byl Ondřej i jeho o dva roky starší bratr Jakub a "sestra" Anička přesunuti do Klokánku. Týž den se případ dostal i do médií - už v tu chvíli bylo jasné, že chlapce týrala jeho třicetiletá matka Klára Mauerová a to minimálně posledního půl roku. Rozsah případu se ale během pár týdnů několikanásobně zvětšil.

11. května byla na Kláru Mauerovou uvalena vazba. Tentýž den večer utíká třináctiletá Anička z Klokánku, už druhý den se množí spekulace týkající se údajně osvojené dívky. O den později uniká na web Ceskamedia.cz výslech týraného Ondřeje. A je to skutečně mrazivá zpověď.

"Teta Katka za mnou chodívala do komory, byl jsem nahatý. Ani Katce jsem neříkal, že je mi zima. Katka se mnou nebyla, když jsem byl svázaný," uvedl chlapec v policejní výpovědi.

V průběhu vyšetřování vychází na povrch, že týraný byl i desetiletý Jakub. Tou dobou policie zjišťuje i rozsah mučení, kterému byli chlapci vystaveni. Tyrani je zavírali do psích klecí, ve kterých mohli ležet pouze skrčení, klečet s ohnutými lokty opřenými o zem. Byli biti páskem i rákoskou a to i po několik hodin v kuse. Mučitelé je pálili cigaretami, topili v lavoru s vodou, řezali nožem, nadávali jim, nutili je bít jeden druhého. 

"Klára Mauerová měla dle instrukcí psaných Kateřinou Mauerovou chlapce pálit, řezat a nezletilému Ondřeji vyříznout ze zadečku kus masa, který měl sníst," objevilo se později v obžalobě. 

Video  10 let od kauzy Kuřim: Matka tyranka, Šklová jako Anička a mučení dětí pod vlivem sekty  - David Vaníček, archiv Blesku, ČTK
Video se připravuje ...

Policie v následujících dnech provádí rozsáhlé výslechy, rozhoduje se, ke komu budou umístěni oba chlapci, a dál se pátrá po Aničce. Už 21. května ale předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková poprvé zmiňuje domněnku, že Anička je ve skutečnosti starší, než se tvrdilo.

"Kdo to byl, to opravdu nevíme," řekla předsedkyně fondu. O den později už rodiný přítel Jakub Patočka poprvé zmiňuje jméno Barbora Škrlová. Anička podle něj nikdy neexistovala! 23. května už policie vyhlašuje pátrání i po Škrlové.

24. května policie podává obvinění na Kateřinu Mauerovou, Klářinu sestru, za zbavení osobní svobody a týrání dítěte - stejně jako Kláru. O dva dny později už putuje do vazby.

15. června se Škrlová objevila na českém velvyslanectví v Dánsku a potvrdila, že se vydávala za 13letou Aničku. Po několika dnech ale opět mizí. 20. června policie podává obvinění na vychovatelku Hanu Bašovou, které děti říkaly Nency. Sedmadvacetiletá zaměstnankyně domova dětí a mládeže Paprsek podle výpovědi týraného Ondry týrala chlapce podobně jako jeho matka Klára Mauerová.

Policie obvinila koncem srpna Jana Turka a Jana Škrlu, bratra Barbory, z týrání svěřené osoby a těžkého ublížení na zdraví. 

9. ledna policie v Norsku zadržela Barboru Škrlovou, která se zde vydávala za třináctiletého Adama. Už druhý den seděla Škrlová v Česku ve vazbě. O měsíc později byla obviněna z týrání Ondřeje. Škrlová ale při výslechu tvrdila, že byla obětí nikoliv tyranem. „Odvezli mě například za Brno, dali mi injekci a zamkli mě na chatě. Čekala jsem na zákazníka. Zažila jsem jich pět, šest. Sahali mi po celém těle, strkali mi prsty a ruce mezi nohy až do břicha. Bolelo mě to. Krvácela jsem,“ popsala podle Deníku muka Škrlová policejním vyšetřovatelům.

"V místnosti se svlékla, vzala si do ruky takový gumový předmět. Měli ho páni v televizi. Strkala mi to do pusy. Když odešla, přišel Hansen. Měl na obličeji červenočernou masku. Ten mě zase pálil voskem,“ popsala Škrlová úlohu Hany Bašové při orgiích. Později se podle ní Bašová zúčastnila i mučení chlapců.

Zároveň byla obviněna z křivé výpovědi i babička týraných chlapců - měla lhát o identitě Barbory Škrlové/Aničky Mauerové.

V březnu se poprvé objevují domněnky, že kauza je spojená se sektou Josefa Škrly, otce Barbory. "Podle materiálů, které byly nalezeny v Norsku, se do Barbory Škrlové a muže Č. vlila jakási duchovní síla. Jejich tělesné schránky však pro ni nestačily, tak bylo třeba vytvořit nové bytosti," řekl Mladé frontě Dnes člověk obeznámený s okolnostmi vyšetřování. "Cítili to jako své poslání. Cílem duchovních bytostí bylo vyvést lidstvo z temnoty." Teorie se sektou se nikdy neprokázala.

2. dubna skončilo po 11 měsících vyšetřování případu. Soud začal 17. června 2008, verdikt v ostře sledovaném případu byl vynesen 24. říjnaBrněnský krajský soud poslal na devět let do vězení Kláru Mauerovou. Její sestře Kateřině uložil deset let vězení. Barbora Škrlová, která se vydávala za dívku Aničku, byla odsouzena k pěti letům vězení. Spolu s nimi potrestal soud sedmi lety vězení Hanu Bašovou. Nepodmíněný trest pět let vězení dostal Jan Turek. Jan Šrkla měl strávit za mřížemi sedm let. Tresty zanedlouho potvrdil vrchní soud. Dovolání k Nejvyššímu soudu bylo zamítnuto.

Škrlová byla podmínečně propuštěna koncem listopadu 2011. Klára Mauerová byla propuštěna v říjnu 2013, její sestra pak vyšla z vězení o necelý rok později jako poslední z odsouzených v kauze.

V roce 2013 bylo navíc definitivně rozhodnuto o osudu týraných chlapců - po šesti letech soudních sporů je dostali do péče jejich prarodiče Ladislav a Eliška Mauerovi. S nimi vedl o děti spor otec chlapců Radek Coufal, který o ně původně pečoval. Soud ale v minulosti rozhodl, že není schopen se o ně dobře starat kvůli dlouhodobé nezaměstnanosti. Coufal byl později podmínečně odsouzen za zpronevěru 24 000 korun, které Klára Mauerová posílala Ondrovi s Jakubem z vězení.

11karel11 ( 9. května 2017 13:06 )

Brněnská smetánka, tj, bohatí, vzdělaní, komedianti a další, co se považují za elitu národa. Jsou to úchylné kurvy, které se pro pervézní pobavení ničí ženám život. Měla by říct konkrétně jména a ten dobytek zveřejnit a dostat za mříže. Ředitel divadla byl její otec Škrla, tak si domyslíme. A na takové stvůry chodíme do divadla. Už nikdy . Karma funguje u každého.

taktone ( 8. května 2017 18:01 )

Ta kur.va Škrlová raději ze sebe udělala blbku a ještě dostala invalidní důchod já bych jí kur.vě zkopala řiť že by se posrala A stejně tak "matce" takovou lud.ru, ani matkou nazvat nejde. Všichni ti dospělí co byli do kauzy zasvěcení potřebovali týrané děcka na sexuální zneužívání, aby z toho měli peníze od úchylů. Doživotí a do uranových dolů s nimi a ne je ještě ochraňovat. A v Klokánku nepoznaly starou babu od 13 letého děcka co za piz.dy jsou tam zaměstnané?

marianskelazne ( 7. května 2017 22:38 )

co delaji takova monstra na svobode??? zrudne sestry,jejich rodice by meli taky sedet..na te jizni Morave je ale magoru - nabozenstvi a sekty dela hold svoje..

oltec ( 7. května 2017 16:56 )

tyto zrudy neměly pouštět vůbec na svobodu a co Jakub Patočka který byl do toho zapletený

kdoasi ( 7. května 2017 15:22 )

Směšné tresty za zprzněné dětské životy Takové zrůdy bez výstrahy zastřelit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání