Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Brutálně týraní chlapci, manipulativní sestřičky a 13letá dívenka v těle 33leté ženy: Kdo je kdo v kauze Kuřim?

  • Autor: dce - 
    7. 5. 2017
    05:00

    Kuřimská kauza - případ tak zamotaný a až neuvěřitelně podivný, že dal pořádně zabrat českým kriminalistům i soudnímu senátu. Rozhořela se před 10 lety, tou dobou ale ještě nikdo netušil, jak hluboko případ sahá a kolik osob je v něm zapletených.

  • 1.Ondra a Jakub Mauerovi

    Právě náhodným odhalením týrání tehdy osmiletého Ondry začala celá kuřimská kauza. Záběry nahého a svázaného chlapce v temné kobce objevil na své baby kameře soused Mauerových Eduard Trdý. Vše nahlásil na policii a případ nabral neuvěřitelný směr. Ondra a Jakub (tehdy 10) skončili v Klokánku a postupně se ukazovalo, že celá věc je horší, než to vypadalo zpočátku. Obětí brutálního týrání byli oba chlapci.

    Video  10 let od kauzy Kuřim: Matka tyranka, Škrlová jako Anička a mučení dětí pod vlivem sekty  - David Vaníček, archiv Blesku, ČTK
    Video se připravuje ...

    "Když mě našli svázaného, tak to mě svázala maminka. Už jsem byl svázaný mockrát. Stokrát.... Nahý už jsem byl také vícekrát. Když přišli hasiči, tak jsem ležel svázaný a nahý a ležel jsem na boku. My jsme se ten den učili v komoře u dveří. Já jsem něco špatně přečetl ze slabikáře. Potom mě svázala. Nahý už jsem byl, to mi poručila předtím," uvedl údajně Ondra ve výpovědi na policii.

    Ondra s Jakubem Ondra s Jakubem | Foto Blesk – Ondřej Požár

  • 2.Klára Mauerová

    Klára začala jako studentka pedagogie svého syna Ondru učit doma zhruba půl roku před odhalením týrání. Ondřej totiž trpěl poruchou sluchu. Klára začala chlapce údajně trestat za klukoviny. Později se vymlouvala, že výchovu postiženého chlapce prostě nezvládala.

    Tím chtěla ospravedlnit fakt, že dítě zavírala do malé komory, kde ležel na kartonu nebo holé zemi. Ruce mu svazovala lepicí páskou a jídla dostával pomálu. Podobně navíc týrala i druhého syna Jakuba. "Byli jsme v takové kleci jako pro psa. Bolely mě nožičky, byli jsme tam dlouho, byl tam bráška a já," zaznělo u soudu z výpovědi staršího z bratrů.

    V roce 2008 byla odsouzena na 9 let do vězení, propuštěna byla v roce 2013.

    Matka chlapců Klára Mauerová Matka chlapců Klára Mauerová | Ondřej Požár

  • 3.Kateřina Mauerová

    Sestra Kláry. I ona se podílela na týrání obou dětí a to zejména v domě dětí a mládeže Paprsek, kde pracovala. Soud jí poslal na 10 let do vězení, propuštěna byla v roce 2014. Právě Kateřina měla svou sestru do týrání dětí vmanipulovat. Do rodiny přivedla Barboru Škrlovou, které vytvořila identitu Aničky a své sestře Kláře ji vnutila jako dítě. Kateřina tak byla patrně hlavou celé skupiny tyranů.

    Kateřina Mauerová, teta týraných chlapců, byla patrně hlavou celé kuřimské kauzy. Kateřina Mauerová, teta týraných chlapců, byla patrně hlavou celé kuřimské kauzy. | Archiv Blesku

  • 4.Barbora Škrlová alias Anička Mauerová alias Adam

    S Barborou (tehdy 33) se Kateřina seznámila v roce 1996. Podle jejích slov trpěla epileptickými záchvaty a byla velmi nepraktický člověk. Začala se o ni starat, žila s ní. Později spolu pracovaly v Paprsku. "Mám ji ráda jako dítě a jenom jako dítě," uvedla tehdy Kateřina u soudu.

    Fotografie z roku 2006, kdy Škrlová žila v rodině Kláry Mauerové, matky týraných chlapců, a vydávala se za 13letou Aničku. Fotografie z roku 2006, kdy Škrlová žila v rodině Kláry Mauerové, matky týraných chlapců, a vydávala se za 13letou Aničku. | Archiv Blesk

    Barboru přivedla ke své sestře a představila jí ji jako 13letou Aničku. "Uvedla jsem omylem nižší věk, nebylo to ale záměrné ani plánované. Klára nevěděla, že to je Barbora Škrlová," tvrdila podle iDnes.cz Kateřina.

    Aničku rodina přijala jako své dítě. Tehdejší zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová rodině měla poradit, jak zlegalizovat dítě bez identity. Rodina Mauerových tvrdila, že dívenku dali neznámí lidé do rukou jejich babičky, ta ji později dala k sestrám Kateřině a Kláře. Zpočátku byla Barbora/Anička i jako osvojená dcera prezentována i po provalení týrání. Spolu s Ondrou a Jakubem byla umístěna do Klokánku, odsud ale krátce nato utekla.

    Škrlová v roce 2007, kdy se v Norsku vydávala za 13letého Adama. Škrlová v roce 2007, kdy se v Norsku vydávala za 13letého Adama. | Archiv Blesk

    O měsíc později se sama přihlásila na české ambasádě v Kodani, odsud ale znovu zmizela a až po půl roce byla objevena v Norsku, kde se vydávala za 13letého Adama.

    "Obviněná Barbora Škrlová v jednom případě týrala nezletilého Ondřeje tím způsobem, že poté, co ho vytáhla z úkrytu za truhlou, kam se schoval, povalila ho na zem, opakovaně mu ponořovala hlavu do lavoru naplněného vodou, až se nezletilý Ondřej topil, protože nemohl dýchat, a napil se vody a v tomto jednání přes jeho odpor pokračovala až do chvíle, než se z lavoru vylila voda a poté ho zavřela do skříně," stálo v obžalobě. I ji soud kvůli týrání chlapců poslal do vězení na pět let. Nyní žije v Brně pod jiným - tajným - jménem.

    Barbora Škrlová Barbora Škrlová | Archiv Blesku

  • 5.Josef Škrla

    Otec Barbory, zakladatel sekty odštěpené z Hnutí Grálu. Zda měl v případu prsty, se nikdy nepodařilo prokázat - od začátku vyšetřování je totiž Škrla nezvěstný, policie po něm ale nepátrá. Po zmizení Barbory měl o pomoc požádat soukromého detektiva. "Tvrdil, že jeho dcera Barbora je tajná agentka. Postupem času jsem se Škrlou rozvázal spolupráci, protože jsem zjistil, že všichni okolo něj jsou fanatici," řekl u soudu detektiv.

    Josef Škrla Josef Škrla | Blesk, PČR

  • 6.Jan Škrla

    Bratr Barbory. I on Ondru s Jakubem týral, podle kriminalisty Josefa Kolínského se mu Škrla přiznal, že mu to ale potěšení nečinilo. Podle serveru Deník.cz při "akcích" často plakal. Byl odsouzen na 7 let do vězení.

    "Tito (Škrla s Turkem, pozn. red.) nasadili chlapcům na hlavy plastové pytle, které poškození přilepili ke krku izolepou, svázali je a nahé je bili do různých částí těla, řezali blíže nespecifikovaným řezným nástrojem po zádech, pálili je v tříslech a na jiných částech těla, hrubě jim nadávali, ponižovali a poté vyřezali kousek tkáně z pravé hýždě nezletilého Ondřeje a poraněné místo překryli rozsáhlou spáleninou, přičemž křik a nářek poškozených v průběhu děje tlumili přelepením úst lepící páskou, kdy při tomto jednání drželi chlapce za přirození," píše se v obžalobě.

    Ve vězení skončil za týrání chlapců i mladší bratr Škrlové Jan (30). Dostal šest let. Ve vězení skončil za týrání chlapců i mladší bratr Škrlové Jan (30). Dostal šest let. | Ondřej Požár

  • 7.Viktor Skála

    Kamarád Josefa Škrly. Jeho třináctiletá dcera se vydávala na testech DNA za Aničku Mauerovou. Skála tvrdil, že to dcera udělala bez jeho vědomí. Jeho manželka pracovala v Paprsku spolu s Kateřinou Mauerovou.

    Viktor Skála Viktor Skála | archiv Blesku

  • 8.Jan Turek

    Kamarád Jana Škrly. Rovněž se podílel na týrání chlapců. Odseděl si pět let ve vězení. „Turek mi při jednom setkání řekl, že z týrání neměl zvláštní potěšení a dělalo mu to dokonce zle. Tvrdil, že si dokonce několikrát odběhl, aby se venku vyzvracel,“
    prozradil u soudu kriminalista. Právě Turek měl ale přivézt psí klece, ve kterých byli chlapci drženi na chatě ve Veverské Bítýšce, kde se měl udát jakýsi "mučící večírek", kterého se Turek se Škrlou zúčastnili.

    "V těchto mohli oba nezletilí ležet pouze skrčení, klečet s ohnutými lokty opřenými o zem, nosili jim do klecí jídlo, přičemž chlapci v kleci museli vykonávat i potřebu do mís, zakazovaly jim pod hrozbou fyzických trestů komunikovat, večer a v noci je opakovaně po dobu i několika hodin obviněná Klára Mauerová bila páskem a rákoskou po zádech, škrábala je vidličkou, pálila cigaretou, strkala chlapcům hlavy do lavoru s vodou, zatímco jim obviněná Kateřina Mauerová držela ruce, aby se nebránili. A při tomto jednání je obviněné Klára a Kateřina Mauerovy svazovaly provazy a švihadly, zavazovaly jim oči páskami z prostěradel, nutily je v krátkém časovém limitu učit se vulgární texty, a když nezletilí úkol nezvládli, bily je páskem nebo rákoskou do různých míst na těle," stálo v obžalobě.

    Jan Turek Jan Turek | archiv Blesku

  • 9.Hana Bašová alias Nency

    Vychovatelka z Paprsku, chlapci jí říkali Nency. I ona měla chlapce doma v Kuřimi týrat. Dostala trest 7 let ve vězení.

    "Obviněná Hana Bašová je v několika případech opakovaně bila do obličeje, svazovala jim ruce tak, že je lepila přes hřbet ruky izolepou ke stolu, kdy je tímto způsobem nutila přes den sedět u stolku," popisovala obžaloba.

    Hana Bašová Hana Bašová | archiv Blesku

  • 10.Radek Coufal

    Otec Jakuba a Ondry, bývalý manžel Kláry Mauerové. Rozvedeni byli v roce 2006, jejich odloučení ale trvalo již déle. V roce 2010 dostal své syny do péče, o rok později se ale situace změnila. Coufal byl nezaměstnaný a soud rozhodl, že se o děti není schopný dobře postarat.

    V roce 2013 dostal podmínku za zpronevěru peněz svých synů. Podle soudního spisu si nechal 24.100 korun, které měli dostat jeho synové jako odškodné za prožitou újmu. Peníze dětem z vězení posílala jejich matka a také Jan Turek.

    Radek Coufal je otcem dětí. Radek Coufal je otcem dětí. | Blesk – Ondřej Požár

  • 11.Eliška a Ladislav Mauerovi

    Rodiče Kláry a Kateřiny, prarodiče týraných chlapců. Svorně tvrdili, že o týrání dětí nevěděli. Eliška měla být s dětmi v kontaktu pouze do roku 2006, pak jí v něm Klára zamezila s tím, že se chce více věnovat výchově hochů z důvodu Ondřejova postižení. Eliška proti tomuto rozhodnutí bojovala, ale zvrátit se jí ho nepodařilo.

    Soud jim Ondru i Jakuba nakonec v roce 2013 svěřil do pěstounské péče. „Vztah matky s dětmi je vždy křehký. Jsme ale rádi, že vnuci navazují na vztah s matkou, který trval devět let, než došlo k té události,“ řekla Blesku tehdy babička hochů.

    Prarodiče Mauerovi Prarodiče Mauerovi | Ondřej Požár

  • 12.Galerie případu Kuřim

spirito2302 ( 7. května 2017 12:24 )

Jak byla potrestána ombudsmanka Šabatová? Pravděpodobně byla zapletena do celé té aféry. Kde se dozvíme o jejím trestu?

kukuku ( 7. května 2017 11:09 )

Chybí tu stránka pro ombudsmanku Šabatovou, o níž se tu někde psalo, že radila, jak legalizovat (podvodným způsobem) identitu Barbory Škrlové. Byla i ombudsmanka součástí té "smetánky" ?

cotonice ( 7. května 2017 10:49 )

Doufám , že všechny ty zrůdy jsou pod přímou kontrolou !!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání