Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vietnamská superstar (24) sedí ve vazbě: V Teplicích s matkou pašoval lidi?!

Autor: red - 
29. dubna 2017
09:47

Do Česka z Vietnamu přišel, když mu bylo dvanáct. Do své domoviny se vracel za otcem a v roce 2015 skončil třetí v tamní talentové soutěži. Snil o kariéře zpěváka, mezitím doma v Teplicích pomáhal matce. Nyní sedí ve vazbě na Pankráci. Krom pomoci v bistru byl, dle tvrzení policie, součástí nelegálního pašování lidí.

Čtyřiadvacetiletý Le Van Dat byl zadržen v úterý v Teplicích během policejní razie s krycím jménem Xalo, neboli dálnice, informoval server iDnes.cz. Své matce, která byla podle policie hlavou pašeráckého gangu, prý pomáhal organizovat převážení lidí ze Srbska do Německa. Jeho matka má s pašováním zkušenosti. V minulosti byla za totéž zadržena právě v Německu. Po propuštění z vazby byla vyhoštěna zpět do Česka.

Kromě matky a syna byli do pašování lidí údajně zapojeni další dva Vietnamci a jeden Čech. Celou skupinu policie půl roku sledovala a odposlouchávala. Na základě toho policie rozklíčovala systém nelegálního převozu jejich krajanů přes půl Evropy. Cesta obvykle začala v Srbsku. Lidé pak byli na pasy Vientamců, kteří měli povolení k pobytu v Česku, transportováni před Maďarsko, Slovensko a Česko do Berlína. Pašeráci měli sázet na to, že pro případnou kontrolu nebude jednoduché identifikovat pašované Asiaty od těch na fotografiích v pasech.

Matka se synem nyní na svůj osud čekají ve vazbě. Hrozilo totiž, že by mohli uprchnout do Vietnamu, s nímž Česko nemá dohodu o právní spolupráci. U matky navíc bylo podezření, že by v trestní činnosti mohla dál pokračovat. Nelegální převoz migrantů není jediné obvinění, kterým tento „rodinný podnik“ čelí. 42letá žena je podezřelá z loupežného přepadení v Praze, její zpívající syn měl před časem napadnout spolu se svými kamarády muže v Děčíně. 

Video  Teplický případ rozhodně není ojedinělý. Trojice Poláků převážela vietnamské utečence!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání