Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tragický domácí porod: Policie nepustila otce k matce ve vážném stavu. Podařilo se ji stabilizovat

I řidiči záchranky musí být skvěle připravení na nečekané situace v pražské dopravě.
I řidiči záchranky musí být skvěle připravení na nečekané situace v pražské dopravě.  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
21. dubna 2017
15:00

Stav ženy, která ve čtvrtek překotně rodila doma, je stabilizovaný. Rodina zvažuje stížnost kvůli postupu policie. Dítě zemřelo po porodu i přes zásah záchranářů.

Žena podle výkonné ředitelky Unie porodních asistentek Kateřiny Hájkové Klíčové plánovala porod v porodnici a docházela na pravidelné prohlídky do porodnice. Ve čtvrtek nad ránem začala mít kontrakce. „Jednalo se o takzvaný překotný porod, takže se dítě narodilo doma velice rychle,“ uvedla Hájková Klíčová.

Porodní asistentka, která o ženu pečovala v těhotenství, byla podle ní při porodu s rodinou v telefonickém kontaktu a doporučila zavolat záchrannou službu. „Dítě bohužel po přestřižení pupeční šňůry přestalo dýchat a záchranářům se ho nepodařilo oživit,“ uvedla Hájková Klíčová.

Ženu ve vážném stavu odvezli záchranáři do nemocnice. „Na místě zasahovaly tři výjezdové skupiny s lékařem, a to včetně neonatologa specialisty. Matka byla posádkou s lékařem ošetřena, zaléčena a ve velmi vážném stavu transportována do nemocnice k hospitalizaci,“ uvedla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Stav ženy je nyní stabilizovaný. „Včera po operačním výkonu byla tato pacientka přeložena na oddělení ARO k jednodenní hospitalizaci a v dnešních ranních hodinách byla ve stabilizovaném stavu přeložena zpět na gynekologii,“ uvedl náměstek pro lékařskou péči boskovické nemocnice Vladimír Zemánek.

Úmrtí dítěte při porodu doma řeší policie. „Mohu potvrdit, že jihomoravští policisté vyšetřují případ úmrtí novorozeného dítěte při porodu v místě bydliště,“ uvedl ve čtvrtek bez bližších podrobností policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Rodina podle MF Dnes zvažuje stížnost na postup policie. Policisté podle deníku totiž poté, co dorazili na místo a nafotili a prohledali dům, přikázali manželovi a porodní asistentce, která mezitím dorazila, aby odjeli k výslechu na služebnu. „Muž to odmítl, protože chtěl za ženou do nemocnice v Boskovicích. Záchranáři ji odvezli ještě předtím, než prohlásili dítě za mrtvé, a chtěl jí to říct,“ popsala deníku Kateřina Hájková Klíčová, která zná podrobnosti události.

Policisté ale muži odjet zakázali s tím, že to lze až po výslechu, na který čekal několik hodin. Žena mu podle deníku mezitím posílala SMS. Ptala se ho v nich, co je s dítětem, a psala, že má strach. Netušila, že dítě nežije. Manžel jí to nechtěl říct v neosobní krátké zprávě a zdravotnický personál s ní podle deníku nekomunikoval.

Podle Hájkové Klíčové chování policistů i zdravotníků dokresluje atmosféru honu na čarodějnice, která panuje kolem jakéhokoliv porodu, jenž se neodehraje v nemocnici. „Ta optika, že pán není primárně v těžké životní situaci, ale především je podezřelý z trestného činu ve chvíli, kdy rodiče přišli o dítě, je hrozná,“ řekla deníku Hájková Klíčová.

Na to, jak probíhá porod císařským řezem, se podívejte ve videu:

Video  Intimní záběry z porodního sálu: Takhle probíhá císařský řez.  - Hospital-tv.cz
Video se připravuje ...

amgal ( 22. dubna 2017 08:25 )

to je zajímavé, u překotného porodu nejdřív volat nějakou porodní bábu než záchranku? Už to, že měla porodní asistentku,znamená domácí porod.Normálně žena nemá během těhotenství asistentku,to by ani pro všechny nestačily. Ted se to svede na záchranáře a policajty.

europa ( 22. dubna 2017 07:47 )

Rodičku i jejího manžela obžalovat z vraždy novorozence. To, že nevolali záchranku, ale nějakou bábu, je jasným důkazem jejich viny.

steelheart ( 21. dubna 2017 16:39 )

ať se jdou vyšetřovatelé bodnout!!! tohle nebyl žádný domácí porod ale překotný porod! což je rozdíl, jenže to jednodušší lidi bez zkušeností nemůžou pochopit! už se radují, že zas mají nějakého viníka! b l b o s t

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání