Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kluk, který prý založil sebevražednou Modrou velrybu, je ve vězení: Vše podle něj začalo jinak

Autor: red - 
14. dubna 2017
13:38

Má stát za smrtí až 150 teenagerů po celé Evropě. Modrá velryba – nebezpečná sebevražedná hra ze sociálních sítí, se už podle policie objevila i v Česku. Co ale za zavrženíhodnou zábavou stálo původně? Mladík, který celou věc rozjel, vinu na smrti dětí popírá – mělo jít jen o marketingový tah!

Poprvé se o Modré velrybě v květnu loňského roku zmínil ruský tisk Novaja Gazeta, který propojil smrt 80 dětí a podezřelou skupinu F57 na sociální síti VKontakt (obdoba Facebooku) – všichni mrtví totiž do skupiny patřili. Zakladatelem měl být Filipp Lis zvaný Lišák, skutečným jménem Filip Budeikin (22), (F – Filip, 57 – dvě poslední čísla jeho telefonu).

Lišák tvrdí, že vytvořil fiktivní hru s plněním nevinných úkolů, jako je nakreslit si na ruku obrázek velryby či se jít na střechu podívat na východ slunce. Ale jen do chvíle, než se všechno zvrtlo...

Když v listopadu 2015 zemřela Irina Palenková (skutečným jménem Renata Kambolina) poté, co skočila pod vlak, začali členové skupiny sdílet pochybný obsah plný sebepoškozování a materiálů týkajících se sebevražd. To Budeikina podnítilo vymyslet „mýtus“ o jakési sebevražedné sektě, která obětem zadává úkoly vedoucí až k jejich smrti. Hra měla být podle serveru E-Bezpečí.cz jen marketingovým tahem, jak zvýšit návštěvnost skupiny.

Budeikin byl, jak nakonec sám vypověděl, překvapen, jak lidé reagují a že celé věci vůbec věří.

Sám Lišák pak skončil ve vězení. Ruská policie ho obvinila z podněcování k sebevraždě 15–17 lidí. Před soudem tvrdil, že skupina měla lidem přemýšlejícím nad sebevraždou čin naopak vymlouvat. Objevují se ale i zprávy o jeho výrocích, kde tvrdí, že mělo jít o jednoduchou „čistku“ lidstva.

Rady pro rodiče a pedagogy:

  • Promluvte s dětmi o hrozbách sociálních sítí!
  • Zaměřte se především na změnu chování a vzhled dítěte (samotářství, sebepoškozování...)!
  • V případě, že máte podezření na výskyt této hry, ihned tuto skutečnost nahlaste na nejbližší policejní služebnu!

Rady pro děti:

  • Pokud máš podezření, že tvůj sourozenec, spolužák nebo kamarád tuto hru hraje, ihned to sděl rodičům nebo pedagogům!
  • Bezpečně ulož internetový odkaz a zhotov printscreen obrazovky a předej ho rodičům nebo pedagogům!

Vše o sebevražedné hře Modrá velryba čtěte ZDE

 

O první české oběti Modré velryby mluví ve videu youtuber Kuře:

Video  Youtuber Kuře o sebevražedné hře Modrá velryba, kterou hrají i české děti: Z jeho slov mrazí!  - Youtube.com
Video se připravuje ...

drobecek ( 15. dubna 2017 15:42 )

řekl bych že bys měl požadovat vracení školného od učitele matematiky. Havel škodil hned po revoluci a ta byla před více jak 27 lety. Rodičům dnešních pubertáků valil klíny do hlavy havel, at se ti to líbí nebo ne,!!!!

moiaza ( 15. dubna 2017 08:16 )

Děti s vypatlanými mozky by stejně nebyly velkým přínosem pro společnost. Dříve, nebo později by se stejně udrogovaly. Je to tzv. Havlův odpad.

janka69 ( 14. dubna 2017 23:19 )

úžasný internet .... média stále nútia ľudí byť nonstop online , tak čo chcú ?? svinstvo bolo a aj bude , keď si slabý jedinec , podľahneš........

kate483 ( 14. dubna 2017 22:36 )

 Kdyby radši vymyslel hru, kde by deti plnily jine ukoly. Např.pomahejte rodičům a budte hodni a uctivi ke starším lidem, běžte ven hrát si s vašimi vrstevníky a nesedte cele dny jen na sociálních sítích.

MILLLIS ( 14. dubna 2017 19:20 )

Kdyz rekne dospelak diteti nebo pubertakovi "nedelej to", bude to vzdycky delat o to s vetsi rozkosi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání