Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na svobodu si vrah Ďuričko musí počkat: Soud chce další posudky

Autor: Karel Janeček - 
13. dubna 2017
14:47

O žádosti o podmíněné propuštění Ďurička začal soud rokovat 3. dubna. Jednání pokračovalo na Zelený čtvrtek 13. dubna pokračováním čtení listinných důkazů. Četly se posudky na Ďurička ze strany odborníků a nakonec soud vyhověl státnímu zástupci a vyžádal si zpracování dalších znaleckých posudků, na které teď bude čekat. 

Stávající odborné materiály odsouzence hodnotí jako egocentrika, poruchovou osobnost se sklonem k teatrálnosti, impulsivního, který touží být středem pozornosti s přehnanými emocemi. "V zátěžových situacích může být agresivní," říká jeden z posudků.

A právě tak tomu bylo v roce 2008, kdy Ďuričko připravil o život třemi výstřely z pistole Václava Kočku mladšího. Opilý se nejprve dostal do sporu s jeho otcem, a když situace gradovala, zabíjel. Sám Ďuričko nevidí situaci ale jako vraždu, nýbrž jako pouhé zabití v sebeobraně. Hájil prý zdraví své i své tehdy těhotné družky. "Situaci vnímám jako náhodu, která vznikla z povahových vlastností nás dvou," stojí si za svým odsouzený.

Zavinění si nepřipouštěl už od svého zatčení. Naopak se cítil jako oběť. Vůbec mu nedocházelo, že připravil o život člověka. Nicméně uplynulo 8 let, které strávil za mřížemi, a to znamená, že si mohl požádat o podmíněné propuštění. Odborníci souhlasí, avšak s mnoha výhradami - že nebude nikdy pít alkohol a nosit střelné zbraně, což se stalo osudným Václavu Kočkovi mladšímu. Že bude 5 let pod dohledem odborníků. Že nebude vycházet z bytu na Praze 5 v době od 22 do 6 hodin. A hlavně že se vyhne jakémukoliv styku s rodinou Kočkových. Žádné maily, telefony, nic.

Sám Ďuričko u soudu vypovídal opět tak, že se zdálo, že se stal obětí trestného činu on sám. I když se otočil směrem k rodině Kočkových, a za zabití jejich příbuzného se omlouval, příliš věrohodně to nevyznívalo. A pak se začal litovat. "Prošel jsem si lidským peklem. Rvačky, krveprolití, rozbité hlavy. Zvládnout tento psychický tlak bylo často nad lidské síly. Jedinou mou snahou bylo přežít," hodnotil svůj pobyt ve věznicích.

Celých 10 dnů od zahájení projednávání jeho propuštění na svobodu prý strávil přemýšlením. "Omlouvám se soudu za svá předešlá vystoupení. Nejsem žádnou hrozbou pro nikoho. Pro rodinu Kočkových, ani pro ostatní lidi," vypovídal. Jeho žádost má podle něj tři hlavní důvody: vrátit se domů, narovnat přátelské vztahy s okolím a finančně se stabilizovat. Má mu k tomu napomoct studium Bible, jejímuž učení se před 4 lety oddal. Soud ale prozatím neobměkčil a ten si vyžádal zpracování dalších odborných posudků z odvětví psychiatrie a psychologie a také zprávu policie, zda je Ďuričko stále držitelem zbrojního průkazu. S tímto verdiktem bylo přelíčení odloženo na neurčito.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání