Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílený podnikatel z Petřvaldu rozstřílel souseda: Pálil mu do zad, popsal svědek

Fotografie
Policejní ředitel MSK Tomáš Kužel o střelbě v Petřvaldu  (Autor: internal)
Autor: red - 
9. dubna 2017
19:22

Strach měli řadu let z podnikatele Maroše G. (44) jeho sousedi v Petřvaldu. Výhrůžky likvidací a různé naschvály nebraly konce. O víkendu třikrát střelil nelegálně drženou pistolí souseda Mirka M. (53). Pak mu zapálil dům a ustřelil si kus hlavy. Oba muži bojují o život.

Postrachem se pro své nejbližší okolí stal Maroš G. alias Reskátor před lety, když začal v Petřvaldu bez povolení stavět obří haciendu, která ale není napsána na něj.

„Na každou stranu si přibral kus parcely. Na sousedy nehleděl. S Mirkem měli spory kvůli plotu. Dělal jim pořád naschvály. Házel jim výkaly od psů za plot. Na paní ukazoval přirození. Dům není dodnes zkolaudovaný,“ řekl jeden ze svědků.

Sousedům opakovaně hrozil smrtí. „Byli jsme rádi, že si nevybral za cíl mamku. Sousedům hrozil likvidací, přičemž jim zabral kus parcely. Byla tu proti němu i petice, ale lidi se ji báli podepsat,“ posteskla si mladá žena z Petřvaldu.

V sobotu čekal Reskátor na sousedy před domem. „Křičel, tak jsem se podíval přes plot. Pak se ozvala rána. Myslel jsem, že je to dělobuch, ale Mirka sedícího v autě trefil do hrudníku pistolí. Jeho manželka pak na Maroše najela a oba vyběhli na louku z auta. Maroš po nich pálil. První dvě rány byly mimo. Pak se ještě dvakrát trefil do Mirka,“ řekl zoufalý soused Martin Zajíček.

Zajíček nehledě na svůj život vyběhl za sousedy na louku. „Manželce jsem řekl, ať volá policii. Volal jsem na Maroše, ať toho nechá. Soused krvácel, poskytoval jsem mu první pomoc. V tu chvíli mu Maroš políval barák a ten taky zapálil. Mirek mě poprosil, ať mu před plameny zachráním dům. To jsem taky udělal,“ pokračoval Zajíček.

Kromě policistů, hasičů a záchranářů na místo dorazila i zásahovka. „Maroš si celou dobu držel pistoli u hlavy. Chvíli něco vykřikoval a pak zmáčkl kohoutek. Střelil se do spánku,“ dodal soused.

Oba muži leží ve Fakultní nemocnici v Ostravě. „Stav obou pacientů je kritický. Jakákoliv prognóza bude možná až v pondělí,“ řekl mluvčí ostravské fakultky Tomáš Oborný. Šéf krajské policie Tomáš Kužel potvrdil, že se policie případem intenzivně zabývá

„Případ vyšetřujeme jako zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu a přečin nedovoleného ozbrojování. Prověřovaným motivem činu jsou zejména nevyřešené sousedské spory. Pachateli skutku hrozí až výjimečný trest,“ uvedl Tomáš Kužel.

Podnikatel Maroš G. (44) si nechal říkat Reskátor. S přezdívkou se inspiroval v legendárním filmu Angelika, ve kterém hlavní hrdina Joffrey de Peyrac vyráběl z olova zlato.

Petřvaldský Reskátor vykupoval mimo jiné olověné baterie z aut a dál je díky olovu výhodně prodával. Maroš G. se s rodinou stal před několika lety obětí brutálního přepadení. Pachateli měli být policisté.

Ti ho i manželku měli svléknout, svázat, polít vodkou a bít, dokud jim neprozradil, kde má peníze. Dvojici zachránil tehdy malý syn. U soudu se vina policistů neprokázala.

pupak ( 10. dubna 2017 12:41 )

Snad oba přežijí. Panu Mirkovi přeji brzké uzdravení a panu Rektátorovi aby prožil hodně dlouhý život naprosto ochrnutý, bez možnosti mluvit, jen čumět do stropu vězeňské nemocnice a zpytovat svědomí.

europa ( 10. dubna 2017 06:57 )

lunatic ( 10. dubna 2017 00:03 )

Hlavní ale je,že se vlastně nikomu z nich nic nestalo ...

AliceNovakova3 ( 9. dubna 2017 21:28 )

Kdy jste byl naposledy u lékaře? Zbytečně to neodkládejte, aby se Vám něco nestalo.

miroslav57 ( 9. dubna 2017 19:45 )

 Policie je na co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání