Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Spor sousedů vyvrcholil tragédií: Podnikatel střelil souseda a pak sebe, oba bojují o život

Fotografie
Policejní ředitel MSK Tomáš Kužel o střelbě v Petřvaldu  (Autor: internal)
Autor: ČTK, red - 
9. dubna 2017
14:57

Dva postřelení ve vážném stavu a podpálená rezidence. To je výsledek sousedských sporů, které vyvrcholily v sobotu odpoledne v Petřvaldu na Karvinsku. Podnikatel (44) tu nelegálně drženou zbraní postřelil svého o devět let staršího souseda a pak se pokusil zabít.

Oba muži utrpěli těžká poranění a byli v ohrožení života. Nyní jsou na jednotce ARO v ostravské fakultní nemocnici. „Jejich stav je vážný,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Prognóza je zatím nejistá.

Podle policie podnikatel několikrát vystřelil na auto, ve kterém od svého domu odjížděl soused s manželkou. „Následně ještě polil prostor u domu poškozených hořlavinou a látku zapálil. Pak podezřelý obrátil zbraň proti sobě a vystřelil,“ popsala incident mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Policie případ vyšetřuje jako pokus o vraždu a nedovolené ozbrojování.

Podnikatel, který střílel, utrpěl poranění hlavy. Při příjezdu záchranářů byl sice při vědomí, ale v ohrožení života. Jeho starší soused utrpěl poranění hrudníku a pánve. „I on se nacházel ve stavu ohrožujícím život a bylo nutno u něj provést neodkladná život zachraňující opatření. Následně jej letečtí záchranáři přepravili vrtulníkem do Fakultní nemocnice v Ostravě,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Střelcem měl být kontroverzní podnikatel Maroš G., který v obci neměl dobrou pověst. Do Petřvaldu se přistěhoval před několika lety a postavil si tu honosnou rezidenci, kterou pojmenoval „Reskátor“. Stavěl ale bez potřebných povolení. Plot postavil na pozemku, který mu nepatřil. Kanalizaci do systému napojil načerno. Právě toto byly hlavní důvody sporů mezi ním a sousedy.

Starosta Petřvaldu Jiří Lukša ČTK řekl, že spory o legalizaci černé stavby momentálně řeší soud, popřípadě stavební úřad. "V současné době je u soudu realizace přístupové cesty, aby majitel v načerno postavené nemovitosti získal dodatečné povolení stavby, bude potřebovat souhlas všech tří dotčených sousedů," uvedl starosta. Dodal, že s ohledem na problematické chování podnikatele a jeho časté konflikty a spory se sousedy, je toto nereálné. "Policie a náš přestupkový úřad evidují desítky podnětů podaných sousedy na tohoto podnikatele," uvedl starosta. Dodal, že podle něj za střelbou není tak přímo spor o legalizaci černé stavby, ale právě chování podnikatele a naschvály, které sousedům dělal.

Maroš G. je také znám z případu z listopadu 2011. Tehdy ho v jeho bývalém bydlišti v Rychvaldu měli přepadnout a mučit tři moravskoslezští policisté. Podnikatel tvrdí, že ho omráčili a svázali spolu s jeho manželkou a tříletým synem. Z trezoru mu následně měli odcizit tři miliony korun a cennosti. Z pout je prý tehdy vysvobodil tříletý syn. Soud ale policisty navzdory pachovým stopám na místě činu osvobodil.

Mar.tin ( 9. dubna 2017 20:09 )

 http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/231758/podnikatele-zbili-a-okradli-policiste-vysvobodil -ho-az-jeho-trilety-syn.html Pred nekolika mesici ho mel Blesk za chudaka, co mu vsichni ublizuji. A ejhle, ono je asi vsechno trochu jinak, co???

bizon_pepa ( 9. dubna 2017 19:32 )

Ale jo, taky stanou. Potom je komentář takových lidí jako sores, carmin atd... naprosto mimo mísu.

nika70 ( 9. dubna 2017 18:52 )

Kdyby se sám trefil pořádně, udělal by sousedům velkou službu.

ellenic ( 9. dubna 2017 17:55 )

naidka Sebe měl střelit lépe, Bohužel se mu to nepodařilo . Desítky podnětů na jeho chování, takových není škoda. Už to obydlí vypadá divně, co je honosného na vile, kde si umístí ještě u vjezdu kamenné sochy lvů .

naidka ( 9. dubna 2017 16:04 )

Měl štěstí, že neumí střílet. Netrefil ani sám sebe, natož pak souseda v jedoucím autě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání