Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Student práv v Olomouci škrtil kabelem soka (17) v lásce: Odsedí si 10,5 roku

Autor: ČTK ljš - 
6. dubna 2017
09:07

Vyzkoušel si právo v praxi a líbit se mu to nebude! Nejvyšší soud odmítl dovolání Martina Smékala, jenž si má odpykat 10,5 roku ve vězení za pokus o vraždu sedmnáctiletého soka v lásce. Čin spáchal v Olomouci v době, kdy studoval práva. Mladíka škrtil kabelem od notebooku, až upadl do bezvědomí. Soud dovolání označil za zjevně neopodstatněné

Justice čin hodnotila jako vydírání a pokus o vraždu. Dovolání prosazovalo překvalifikování činu na pouhé vydírání se dvěma fázemi, slovní a násilnou. Podle Nejvyššího soudu však není sporu o tom, že čin zahrnoval také pokus o vraždu.

„I ze subjektivního hlediska obviněného, který doznal, že svého jednání zanechal asi po 15 vteřinách, kdy poškozený začal modrat, bylo snadno seznatelné, že jde o jednání, z něhož může vzejít smrtelný následek,“ stojí v usnesení.

Soud rozhodl před časem bez veřejného jednání, nyní usnesení zpřístupnil v databázi. Smékalovi zbyla ještě spíše teoretická možnost podat ústavní stížnost.

Důvodem útoku v olomoucké části Droždín byla snaha donutit mladíka, aby ukončil svůj vztah s dívkou, která se Smékalovi líbila. Pachateli hrozilo deset až 18 let vězení. K napadení se přiznal. Tvrdil, že chtěl soka jen vystrašit, nikoliv zabít.

Podívejte se na reportáž ze soudu s vrahem Ďuričkem:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání