Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdeněk H. před soudem: Je to nebezpečný pedofil, útoky bude opakovat, varovali znalci

Autor: ČTK, uá, dce - 
4. dubna 2017
13:05

Druhým dnem bude v úterý u ústeckého krajského soudu pokračovat hlavní líčení v případu loňského únosu dětí z Litoměřicka. Obžalobě z loupeže, vydírání a dalších skutků čelí recidivista Zdeněk H. U soudu budou vypovídat svědci a znalci, informoval předseda trestního senátu Jiří Bednář. Státní zástupce navrhuje pro Zdeňka H. zabezpečovací detenci.

Jako první před soudem vypovídal Danielův otec. Popsal dny po Danielově zmizení, kdy obě rodiny na vlastní pěst pátraly v okolí i kolem Labe. Když později dostali dopis se šifrou, pořád jim v hlavě hlodalo, proč by děti utíkaly. Nakonec do Střekova, který z dopisu vyluštili, dojeli sami.

„Prohlíželi jsme to tam, jestli nenajdeme nějaké stopy. Při procházení komplexu garáží zaslechla manželka, jak z jedné z nich hraje hlasitě hudba,“ vysvětlil Danielův otec.

Popsal i psychický stav svého syna: „Ze začátku nechtěl chodit ven, vůbec, byl pořád v pokoji. Byl takový strnulejší, ve střehu. Moc nejedl a nepil, postupně se to ale zlepšilo. Myslím, že se s tím docela dobře vyrovnává. Nikdo na něj netlačil, ani v rodině, ani ze strany kamarádů. Teď už ani nenavštěvuje žádného odborníka.“

„Ze začátku se bál bouchnutí vrat, když pes skákal na vrata, bál se jezdit hromadnou dopravou. Byl opatrnější,“ doplnila Danielova matka.

Zdeněk H. se jednání soudu nezúčastní. Už v pondělí požádal soud, aby dál jednal v jeho nepřítomnosti.

Předvoláni byli  také znalci z oboru psychologie, psychiatrie a sexuologie. Experti měli ale velmi složitou práci, Zdeněk H. s nimi totiž vůbec nekomunikoval. 

Znalci z oboru psychiatrie Michal Hessler a psychologie Štěpánka Tůmová u obžalovaného zjistili těžkou smíšenou porucha osobnosti. "Je to nepříznivá prognóza, jeho porucha osobnosti je stálá, neměnná a léčebně neupravitelná. Riziko opakování je vysoké."

Znalec z oboru sexuologie u Zdeňka H. potvrdil heterosexuální pedofiili. "Je společensky nebezpečný," uvedl. Ochranná léčba je podle znalců nerealizovatelná, protože obžalovaný nespolupracuje, proto jako nejvhodnější navrhují zabezpečovací detenci, která ochrání společnost a zajistí nad ním psychiatrický dohled.

Psychiatrička uvedla, že Dan v důsledku traumatu, které prožil, trpí úzkostmi, měl tendenci tyto události odsouvat a vytěsňovat, znovu si je nepřipomínat, potlačoval emoce a snažil se dokázat, že to nějak zvládne. Prožíval posttraumatickou stresovou poruchu, újma na zdraví je středně těžká až těžká. Pokud se s traumatem nevyrovná, hrozí, že si ponese následky do budoucna. Podle znalkyně by se měl dál léčit.

Jana je emočně labilnější, než Dan, i u ní se rozvinula posttraumatická stresová porucha.

Zdeněk H. podle obžaloby unesl loni na konci srpna tehdy šestnáctiletého Daniela a o tři roky mladší Janu. Držel je pak ve speciálně upravené garáži v Ústí nad Labem. Tak je nakonec objevili rodiče chlapce. Podařilo se mu do dopisu, který směly děti napsat, dostat šifru. Děti pak osvobodila policie.

Zdeněk H. se jednání soudu nezúčastní. Už v pondělí požádal soud, aby dál jednal v jeho nepřítomnosti.

dzambulka007 ( 4. dubna 2017 16:11 )

Tak jednou je garáž zvukotěsná, takže nikdo neslyšel, jak haranti údajně bouchali, pak z ní zase byla slyšet hudba.

dandova ( 4. dubna 2017 15:32 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání