Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Učitelku vyhodili kvůli kontrolování předkožky prvňáků: Výpověď je neplatná, řekl soud

Autor: ČTK - 
28. března 2017
10:35

Olomoucký okresní soud dnes vyhověl žalobě učitelky Vandy Fabiánové, kterou podala na Základní školu v Tršicích na Olomoucku, soudkyně označila její výpověď ze školy za neplatnou. Pracovní poměr s ní vedení školy ukončilo loni po pobytu na škole v přírodě. Důvodem výpovědi bylo mimo jiné to, že údajně zneužívala prvňáčky, když dohlížela na hygienu jejich intimních partií. Podle soudu se zneužívání neprokázalo a učitelka dohledem žádné předpisy neporušila.

Fabiánová po rozsudku uvedla, že počítá s tím, že se na místo vrátí, byť to bude náročné. Ředitel školy Jaromír Vachutka řekl, že verdikt soudu je pro něj zklamáním. Důvody výpovědi byly podle něj natolik závažné, že k tomu měla soudkyně přihlédnout. Zváží případné odvolání.

Podle soudkyně Jaroslavy Jechové není žádným právním předpisem upraveno, jakým konkrétním způsobem má být kontrolována osobní hygiena dětí na škole v přírodě. Záleželo tak na samotné žalobkyni, tedy učitelce Fabiánové, jak se k tomu postaví. "Nebylo prokázáno, že by se její kontrola zaměřovala pouze na mytí genitálií a že by byli chlapci vystaveni jejímu nepatřičnému chování a zneužívání. Žalobkyně svým důsledným dohlížením na provádění osobní hygieny chlapců první třídy, kteří ji s ohledem na svůj věk nebyli schopni nebo ochotni provádět, neporušila žádné předpisy," uvedla soudkyně.


Výpověď podle soudu nemohla Fabiánová dostat ani za údajné pochybení v roli zdravotnice, kdy podle vedení školy neposkytovala včas a řádně dětem při pobytu léky. "Nelze ukončit pracovní poměr učitelky s tím, že porušila povinnosti zdravotníka," doplnila Jechová.

Vyhlášení rozsudku provázely velké emoce, síň zaplnili rodiče samotných dětí, kteří se postavili za propuštěnou učitelku. Fabiánová také po rozsudku uvedla, že zvažuje podání žaloby na ředitele školy kvůli poškození svého jména. Po výpovědi v Tršicích učitelka přešla do školy v sousedních Doloplazech, kam za ní začala dojíždět polovina žáků její původní třídy.

 

Ředitel školy Jaromír Vachutka byl rozsudkem zklamán. "Při tolika porušeních je to pro mne zklamání a zvážíme se odvolat. Ty body (výpovědi) byly natolik závažné, že k nim měla soudkyně rozhodně přihlédnout," řekl novinářům Vachutka. Na jeho kroky čeká také starostka obce Tršice, která je zřizovatelem školy. "Rozsudek ještě nenabyl právní moci. Svoláme schůzku a budeme o tom se zastupiteli jednat, musíme počkat, co se stane dál," řekla starostka Leona Stejskalová.

Fabiánová počítá s tím, že se na své místo vrátí. "Jsem ráda, že to dopadlo v můj prospěch, počítám s tím, že se protistrana odvolá a že to bude ještě na dlouho. Počítám s tím, že se tam vrátím, ale bude to těžká záležitost," řekla novinářům. Uvedla rovněž, že zvažuje i případnou žalobu na ředitele školy kvůli poškození jejího jména. "Zatím totiž všechny náklady na tento proces hradí obec," doplnila pedagožka.

Vyhlášení rozsudku provázely velké emoce, síň zaplnili rodiče samotných dětí, kteří se postavili za propuštěnou učitelku. Fabiánová po výpovědi v Tršicích přešla do školy v sousedních Doloplazech, kam za ní začala dojíždět polovina žáků její původní třídy. "Jinak to ani dopadnout nemohlo, zdravý rozum zvítězil. Je to smutné, že to muselo dojít až k soudu," řekla matka jednoho z dětí.

Kauza z loňského roku, která se táhne už několik měsíců, se podepisuje také na atmosféře ve škole i v samotné obci. V Tršicích visí dosud plakáty upozorňující na kauzu, velkému tlaku byly však vystaveny také bývalé kolegyně Fabiánové, které na její chování na škole v přírodě ředitele upozornily. Domů jim prý chodily anonymy, jedna z pedagožek nakonec ze školy kvůli těmto tlakům odešla. Ředitel školy Vachutka byl do funkce jmenován a obec ho přes protesty rodičů nemohla odvolat, neměla k tomu zákonné důvody. Funkce mu končí 31. prosince 2017, sdělila starostka.

Na reportáž o jiné učitelce, která opařila dítě čajem a neposlala ho k lékaři, se podívejte ve videu.

ivoadler ( 28. března 2017 16:56 )

Postup učitelky byl správný. Hygiena předkožky je neprávem podceňovaná. Někteří prvňáci ani neví, že nějakou předkožku mají. A navíc má mateřské rysy.

defakto ( 28. března 2017 15:42 )

... tahleta bába je úchylná , anebo je totálně blbá !!!

pinia ( 28. března 2017 14:32 )

Předkožku je nutno stahovat (bez jakýchkoliv sex. pohnutek) a sprchovat žalud, a to nejlépe denně a příjemně teplou vodou, tj. nikoliv horkou, ani studenou, od novorozenců až do té doby, než je kluk schopen si zodpovědně tuto očistu sám vykonávat, tj. do např. 3. třídy. Většina rodin ale neví, že je mázek ze žaludu potřeba omývat. Nám se kdysi stalo se synem, když jsme takto nevědomky nečinili, že už asi v 11 měs. jeho věku se mu nahromadil bílý mázek pod předkožkou ve velikosti asi tak švestky. A to jste měli vidět, co si pak vytrpěl bolesti při "obřízce" od lékařky jako někde v Africe ! Vzala skalpel a při nesnesitelné bolesti mu mázek odřízla dokola kolem žaludu. Mázek se u některých chlapců hromadí z důvodu nadměrného množství mužských hormonů v těle.

kukuku ( 28. března 2017 12:50 )

Přizvali soudního znalce na posouzení, po kolika dnech neodhrnutí předkožky pindík prvňáka upadá ?

quonex ( 28. března 2017 12:50 )

..á nepletete si orientaci, či deviaci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání