Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Brutální vražda v Horusicích: Policie zadržela Maďara a Ukrajince

Autor: ČTK, dce, hra, ljš - 
27. března 2017
12:56

Policii se podařilo učinit pomyslnou tečku za případem brutální dvojnásobné vraždy v rodinné firmě v Horusicích. Podařilo se jim zadržet a obvinit dva cizince, nevylučují navíc, že v případu budou obvinění další lidé. K vraždě došlo v září v roce 2015.

V ten den večer přepadla skupina mužů rodinnou firmu v Horusicích, která se zbývá renovací veteránů a výrobou dílů do motorek Jawa a ČZ. V době útoku bylo na místě sedm lidí – zakladatel firmy František Hadrávek a bratr jeho manželky Dany Jaromír podlehli vážným zraněním v nemocnici. Další tři lidé byli zranění.

Útočníků bylo údajně šest. Jako první napadli paní Danu, manželku zakladatele firmy Františka H. Ta v tu chvíli zaháněla na zahradě slepice do kurníku a neměla nejmenší šanci se bránit. Ženu rychle svázali černou plastovou páskou a udeřili ji do hlavy.

Pak zamířili do dílny, kde v tu chvíli pracovali dva zaměstnanci – otec se synem, kteří nejsou příbuznými rodiny majitele. Útočníci i je svázali páskami a začali je bezhlavě mlátit kovovými trubkami, které v dílně našli. Totéž udělali panu Jaromírovi, bratrovi paní Dany, který pracoval ve vedlejší místnosti.

Hluk v dílně bohužel vylákal z domu také majitele firmy Františka H. Policii už zavolat nestihl, okamžitě byl napaden. Aby běsnění ukončil, nabídl útočníkům peníze. „Řekli mu s divným přízvukem: Dáš peníze, budou žít, nedáš, nebudou,“ řekla magazínu Respekt jedna z obětí. 

Když pak vlekli majitele firmy do domu k sejfu, narazili ještě na jeho syna Martina, který seděl u počítače a o pekle v dílně neměl tušení. I jeho stihl stejný osud jako muže v dílně. Když jim pan František trezor otevřel, ubili ho k smrti.

Policie podnikla rozsáhlé kroky, aby předloňskou dvojnásobnou vraždu vyřešila. Vyslechli stovky osob, zajistili více jak sto stop. Nakonec se jim přeci jen podařilo pachatele odhalit. Nyní už obvinili dva cizince (ročník 1980 a 1984) ze zločinu loupežné vraždy, pokusu vraždy a těžkého ublížení na zdraví!

Policisté na pondělní tiskové konferenci připustili, že v souvislosti s tímto případem ještě obviní další lidi. Kriminalisté dva cizince, kteří pocházejí z Maďarska a Ukrajiny, zadrželi v minulých dnech v Jihomoravském kraji. Oba obvinění jsou ve vazbě, v minulosti byli již oba trestáni.

„Dvěma obviněním hrozí až výjimečný trest,“ uvedl vyšetřovatel Roman Hospodářský. Policie zadržela obviněné v pátek, kromě nich zajistila ještě dalších pět lidí, které následně propustila na svobodu. Škoda byla vypočítána na půl milionu korun – skupina násilníků ale patrně očekávala větší kořist, možná i proto byl jejich útok tak brutální.

„Vzhledem k tomu, že nyní je to rok a půl od té tragické události, dokážete si jistě představit, jakou mravenčí práci to představovalo,“ uvedl jihočeský policejní ředitel Luděk Procházka. Kriminalisté při objasňování případu vyslechli šest stovek osob. Na případu spolupracovali také policisté z Ukrajiny, Maďarska, Polska, Slovenska a Německa.

Před koncem loňského roku soud rozplétal jiný případ, který dal policii pořádně zabrat.

Video  Případ taxivrah: David V. dostal doživotí, policie ho dopadla ve vězení.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

dietr ( 28. března 2017 00:26 )

Dva není šest. Do vyřešení případu je ještě hodně daleko.

BobsTlaskac ( 27. března 2017 23:31 )

hošíčku, ty sis zas dal parno a teď fáráš na blesku.

BobsTlaskac ( 27. března 2017 23:28 )

To mate tak, kdyz nekdo zamestnava UKcka. Byli levny, ale zato fatalni nasledky. Od zacatku je jasny, ze tam muselo bejt zamestnany nejaky UA kery dalo tip nebo to zorganizovalo. Ted se tady rozlezou jak mor. Snad to tam Putin schlamstne a zatoci s tou verbezi. Co fakt nechapu jak si nektery chlapi berou ty ukrajinsky coury. To musej bejt fakt onuce.

hanka666 ( 27. března 2017 15:46 )

Byly doby, kdy se tady žádní Ukrajinci a podobná verbež nedostali.

zednik ( 27. března 2017 13:29 )

Musela to být opravdu mravenčí práce policie. Je skvělé, že přinesla výsledky a za tim patří dík. Doufám, že budou další zadržení, bylo jich tam u této brutalní vraždy víc...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání