Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chtěl ubodat známého: Jsem velice hodnej člověk, hájil se u soudu

Chtěl ubodat známého: Jsem velice hodnej člověk, hájil se u soudu
Chtěl ubodat známého: Jsem velice hodnej člověk, hájil se u soudu  (Autor: ČTK)
27. března 2017
12:14

Pavel Machata, který loni v létě napadl nožem majitele jedné z chatek v pražské zahrádkářské kolonii Višňovka, se v pondělí u soudu k útoku přiznal. Propadl prý panice poté, co ho muž vystěhoval kvůli neplacení nájmu. Skutek vnímá jako důsledek jednání svého okolí, jež ho neustále zneužívá, protože je příliš velký dobrák, řekl. Za pokus o vraždu hrozí obžalovanému 12 až 20 let vězení.

Incident se stal 25. července, alkoholem povzbuzený Machata podle obžaloby dorazil na místo činu s jasným úmyslem vraždit. Přinesl si s sebou nůž se sedmnácticentimetrovou čepelí, který si dříve pořídil jako artefakt z války ve Vietnamu. Majitele chatky jednou bodl do hrudníku, a když poté o zbraň přišel, kopal ho a mlátil větví. V dalším útoku mu zabránili svědci události. Napadený skončil v motolské nemocnici na jednotce intenzivní péče.

„Já jsem velice hodnej a liberální člověk a ostatní bohužel tyto vlastnosti berou jako slabost. To mě dostávalo do problémů,“ zahájil osmapadesátiletý Machata svou obsáhlou výpověď u pražského městského soudu. Líčil, že přišel o byt i o chatu vinou své bývalé manželky. Když ho pak majitel vystěhoval i z chatky ve Višňovce, na obžalovaného už toho prý bylo moc.

„Prostě jsem vůbec nevěděl, co mám dělat. Najednou už to nešlo, najednou jsem přišel úplně o všechno. Prostě to ve mně nějak bouchlo, vytáhl jsem ten nůž a bodl jsem,“ popsal.

Machata bydlel v chatce od loňského jara, a to na základě ústní dohody. Nájem neplatil včas, což zdůvodňuje tím, že změnil práci a jako brigádník-zelinář v samoobsluze nedostával všechny peníze ihned jako dřív, ale jejich část mu chodila na dobírku. Majiteli po opakovaných upozorněních došla trpělivost, do chatky nastěhoval jiné dva bezdomovce a vyměnil zámek. Machatovi řekl, aby se sebral a odešel.Snažil jsem se mu vysvětlit, že odejít nebude tak jednoduché: že tam mám velkou lednici, pračku, počítač, krabice s oblečením. To ho nezajímalo,“ tvrdí obžalovaný.

Napadený šestašedesátiletý muž dnes události vylíčil jinak. Už po týdnu prý Machata rozbil vstupní dveře, na zahradě navíc bez dovolení ořezal broskvoň. Nájem mu nezaplatil několik měsíců.

Pražský soud před nedávnem řešil i jiný případ vraždy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání