Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Před možným útokem Amriho prý varovali kriminalisté už před rokem

Autor: ČTK - 
26. března 2017
21:09

Kriminalisté v Severním Porýní-Vestfálsku už loni v březnu varovali, že by Tunisan Anis Amri mohl plánovat teroristický útok. Napsal to dnes list Bild am Sonntag. Amriho sledovaly německé úřady opakovaně, loni v prosinci ale stejně spáchal útok na vánoční trh v Berlíně, při kterém zahynulo 12 lidí a desítky utrpěly zranění.

Bild am Sonntag uvedl, že zemský kriminální úřad v Severním Porýní-Vestfálsku, kde Amri určitý čas žil, před možností útoku varoval tamní ministerstvo vnitra. Uvedl také, že na základě dosavadních poznatků je možné předpovídat, že od Amriho vychází nebezpečí teroristického útoku ve formě (sebevražedného) atentátu. Jako důkaz pro podezření kriminalistům, kteří navrhli, aby byl Amri vypovězen do Tuniska, sloužila mimo jiné Amriho chatová komunikace.

 

Ministerstvo vnitra Severního Porýní-Vestfálska, jehož šéf Ralf Jäger (SPD) je kvůli případu terčem kritiky, dnes uvedlo, že podle přesvědčení zemských i spolkových úřadů nebylo tehdy možné Amriho vyhostit. Situaci komplikovalo i to, že Tunisko dlouho odmítalo vydat Amrimu náhradní dokumenty.

Mladý Tunisan se v Německu zdržoval od roku 2015 převážně v Berlíně a Severním Porýní-Vestfálsku. Do spolkové republiky přišel z Itálie, kde předtím strávil několik let. Právě v Itálii ho několik dní po prosincovém útoku dostihli policisté. Když na ně zaútočil, zastřelili ho.

Stejně jako v Nice: Kamion v Berlíně vjel do davu lidí a zabíjel.

Video  Stejně jako v Nice: Kamion v Berlíně vjel do davu lidí a zabíjel  - Blesk.cz, Reuters, hudba: Klaus Garternicht, Studio Fontána
Video se připravuje ...

Teror v Berlíně ve 3D animaci:

„Pomohl jsem 3 nebo 4 lidem, pak už jsem nemohl,“ popsal situaci po útoku v Berlíně Marvin (17).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání