Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Důchodce postřelil v Kunraticích souseda: Dostal pět let

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
23. března 2017
14:22

Za loňskou střelbu v pražských Kunraticích potrestal pražský městský soud důchodce Vlastimila M. pěti lety vězení. Podle obžaloby střelil svého souseda po předchozí hádce do ucha a ruky. Důchodce se brání tím, že mu pětačtyřicetiletý muž dlouhodobě vyhrožoval. Sousedé měli dlouhodobé spory například kvůli hranici jejich pozemků nebo pokácenému ořešáku. Rozsudek není pravomocný, obě strany se mohou odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Soud Vlastimilovi M. trest mimořádně snížil, původně mu za pokus o vraždu hrozilo deset až 18 let vězení. Státní zástupce Petr Boš požadoval trest při dolní hranici sazby. "Důsledně jsme zvažovali okolnosti, které provázely tento skutek, i z hlediska těch předchozích vztahů," řekla předsedkyně trestního senátu Silvie Slepičková. Podle ní žil Matula až do incidentu řádným životem a má dobrou šanci na resocializaci.

Incident se odehrál loni v květnu okolo poledne. Třiasedmdesátiletý důchodce podle spisu po hádce se svým sousedem vzal svou legálně drženou zbraň, namířil ji muži na hlavu a minimálně dvakrát z bezprostřední blízkosti vystřelil. Soused v obraně zkřížil ruce před obličejem, jedna střela ho zasáhla do ucha, druhá do předloktí. Obžalovaný pak za mužem podle obžaloby se zbraní v ruce běžel přes dva pozemky. Když muž vyběhl na ulici, vrátil se útočník do své chatky, kde ho zadrželi policisté.

 

Vlastimil M. tvrdí, že muže zabít nechtěl. Mladší muž ho prý delší dobu šikanoval, posílal mu i výhrůžné sms zprávy. Důchodce si navíc podle svého tvrzení těsně před střelbou myslel, že má jeho soused v ruce nůž a bál se, že mu chce ublížit. Postřelený muž měl ale v ruce pouze telefon. Na místě se sice nůž našel, podle soudu ale typem odpovídá spíše nožům v chatce obžalovaného. Kriminalisté na něm nenašli žádné stopy.

"Jsou dvě možnosti, buď pan obžalovaný schválně ten nůž pohodil, nebo, a k tomu se spíše kloníme, tam měl ten nůž náhodně," řekla Slepičková. Nůž byl totiž nalezen poblíž sekačky na trávu, se kterou Vlastimil M. ten den ráno pracoval.

 

"Jsem přesvědčena, že nebylo prokázáno úmyslné jednání," řekla ve své závěrečné řeči obhájkyně Barbara Martinů. Pokud by měl Vlastimil M. v úmyslu souseda zabít, mohl to podle právničky udělat například ve chvíli, kdy postřelený muž utíkal. Podle Martinů to byl mladší muž, kdo se choval neadekvátně a její klient se pouze bránil. Důchodci prý soused řekl, že "ho zabije". "To, že použil zbraň, bylo jediným řešením té situace, neboť se obával o svůj život," dodala právnička.

Navrhla, aby byl čin posouzen jako nutná obrana, nebo těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, za které hrozí maximálně dvouleté vězení. Poukázala například na to, že je obžalovaný slušný člověk, který v minulosti neměl konflikt se zákonem.

"Nemáme žádné pochybnosti, že obžalovaný je osobou slušnou, oproti tomu poškozený je osobou impulzivní, vznětlivou, sprostou, nedbající zásad slušného chování, alespoň pokud jde o sousedské vztahy," řekla Slepičková. Vycházela mimo jiné z výpovědi svědků, kteří povahu obou mužů u soudu popsali.

 

"Chci jenom zopakovat, že toho lituji a trápí mě to. Bude mě to trápit do konce života," řekl ve čtvrtek u soudu Vlastimil M. Muži měli podle něj spory od roku 2011, kdy syn obžalovaného pokácel ořešák na sousedově pozemku. Hádali se i kvůli sdílenému plotu a hranicím obou pozemků.

Napadený muž požadoval jako náhradu škody 11 milionů korun. Soud ho s tímto nárokem odkázal na civilní řízení. Muž žádal škodu za ušlý zisk nebo za psychické útrapy, podle soudu své nároky ale nijak nedoložil.

K útoku se zbraní došlo také na kolejích ve Zlíně. Otec tam vytáhl zbraň na přítele své dcery. Naštěstí nevystřelil. Podívejte se na reportáž FTV Prima:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání