Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děti jedly omítku a slupky od brambor: Matka tyranka dostala jen podmínku

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: uá, ČTK - 
21. března 2017
14:11

Byly zaostalé, špinavé a zavšivené. Z hladu jedly omítku a slupky. Jejich matka Zuzana J. (30) za to měla jít do vězení, Nejvyšší soud se jí ale zastal. V jejím případě je podle něj důležitější než potrestání převýchova.

Díky tomu jí ústecký soud, který se tímto názorem musel řídit, vyměřil nový, pouze podmíněný trest, a to 3 roky se zkušební dobou na 5 let s dohledem. „Je to nejvyšší podmíněný trest, jaký soud v tomto případě může uložit,“ řekla soudkyně Hana Bachová.

Podle soudu není pochyb, že se matka dopustila týrání dětí. Žena podle pravomocného rozsudku v letech 2012 a 2013 týrala se svým tehdejším partnerem tři malé děti. Dva chlapci a jedna dívka byli často biti vařečkou a prutem, dospělí jim zabavovali hračky, při prohřešcích musely dlouhé hodiny klečet s napřaženýma rukama. Matka děti zavírala a odpírala jim jídlo. Podle některých svědectví jedly děti z hladu syrové brambory nebo granule pro psa. Byly často špinavé, zavšivené, hladové a měly žízeň.

V současné době jsou její dva starší synové (10 a 7) v dětském domově a diagnostickém ústavu, stará se jen o dceru (9) a nejmladšího syna. Jejich matku potrestal nejprve okresní soud v Litoměřicích podmínkou. Krajský soud později trest zpřísnil na tři roky vězení. Žena podala dovolání k Nejvyššímu soudu a ten na konci loňského roku část rozsudku o trestu zrušil.

Podle obhájkyně Jany Betlamové si matka neuvědomovala, že dělá něco špatně. „Sama byla týrané dítě, v 15 letech utekla od rodiny a pobývala různě. Nakonec se, jak už to tak bývá, vdala za gamblera, od kterého byla mlácená,“ řekla. Dodala, že matka trpí silnou nadváhou a bála se, aby stejně handicapované nebyly i její děti, proto jim odměřovala jídlo, bohužel to dělala nešikovně.

Nejvyšší soud dospěl k závěru, že vězení by pro ženu nebylo výchovné. „Dovolací soud je přesvědčen, že má-li obviněná získat potřebný náhled, uvědomit si, v čem spočívá její role matky, odpovědnost za řádnou výchovu a vývoj dětí, nezíská tyto poznatky a neosvojí si potřebné návyky, které evidentně nemá, ve výkonu trestu odnětí svobody, ale toliko pod odborným vlivem a kontrolou kvalifikované osoby,“ konstatoval soud.

Není nijak výjimečné, když matka stane před soudem kvůli týrání nebo dokonce vraždě vlastních dětí.

Video  Matka stvůra: Jedno dítě hodila z okna, druhé zřejmě utýrala.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Thyronx ( 13. června 2017 16:19 )

Vaše soudy od převratu nenávidí vaše české děti a za každých okolností trestají oběti - děti. Těch příkladů už dávno nejsou jen stovky ale na tisíc. Poslanecká Sněmovna dnes čistě totalitní ani nemá čas zákony zpřísňovat, ale stará se aby i poslancům lidé museli dokazovat svoji nevinu. Tedy principy postavené na hlavu. Čemu se pak můžete divit?

dandova ( 21. března 2017 14:33 )

Zamáčkla jsem slzu. A mlátila je proto, aby rozehnala tukové buňky, žejo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání