Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na diskotéce přiotrávil tekutou extází dva lidi: Soud mu zpřísnil trest

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
20. března 2017
10:57

Za nedovolené šíření tekuté extáze na diskotéce ve Špindlerově Mlýně si Petr Novotný odpyká pět let vězení. Původní trest mu v pondělí o rok zpřísnil odvolací Vrchní soud v Praze. Drogy se napili tři lidé, dva z nich potom upadli do bezvědomí a život jim zachránili lékaři. Obžalovanému hrozilo deset až 18 let vězení, soudy mu tak uložily trest výrazně pod zákonnou sazbou.

"Čtyři roky jsou nepřiměřeně mírnou sankcí. Je potřeba zohlednit společenskou škodlivost jednání obžalovaného. Pouze díky včasnému a vysoce kvalifikovanému zásahu rychlé záchranné služby nedošlo k fatálnímu následku," konstatoval soudce Ivan Elischer. Odvolací senát ale zároveň přihlédl k tomu, že část viny nesou i samotní poškození, kteří projevili zájem drogu ochutnat.

Novotný nabídl 7. června 2015 plastovou láhev s tekutinou nejprve barmanovi na diskotéce, aniž by znal složení a koncentraci drogy. Požití extáze muži neublížilo, dalším dvěma návštěvníkům podniku - muži a ženě - však způsobilo těžkou újmu na zdraví. Účinek drogy totiž zvýšilo množství alkoholu, který vypili. Po intoxikaci mozkových center ztratili vědomí a po zásahu záchranářů museli být převezeni na urgentní příjem do vrchlabské nemocnice. Novotný se zdravotníky na diskotéce nespolupracoval a nesdělil jim, jakou látku bezvládní lidé požili.

"Mrzí mě, co se stalo. Byla to jenom výjimečná situace," řekl dnes osmadvacetiletý Novotný soudcům. Tvrdil, že lahev dostal v některém z barů od neznámé skupiny lidí, s nimiž popíjel. Sám se prý tekuté extáze po požití alkoholu opakovaně napil, ale žádné zdravotní potíže neměl - pouze si připadal unavený. Zdůraznil, že vede řádný život: podniká jako elektrikář a s přítelkyní se stará o malého syna.

Novotného právník požadoval pro klienta podmínku. Oba poškození byli podle něj poměrně zkušenými uživateli drog a dobře věděli, co pijí, ačkoliv se ve svých výpovědích snažili tvrdit, že obsah lahve považovali za minerálku. V jejich krvi se prý navíc našly stopy návykových léků. Podle soudu ale tyto látky vpravili do těla poškozených lékaři, když se je snažili zachránit.

Novotný zatím nebyl trestaný, policie ho však několikrát přistihla za volantem pod vlivem alkoholu a jednou po aplikaci pervitinu. Ve správním řízení za to dostal pokuty a zákaz řízení. Nyní musí zaplatit zhruba 90.000 korun pojišťovnám, které hradily léčbu obou intoxikovaných.

O drogové problematice promluvil v našem Studiu Blesk i primář detoxu Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze Marián Koranda.

Video  Primář detoxu: Závislé děti problém nevidí, chtějí dál fetovat. Musíme je přemlouvat.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání