Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máma Silvie, kterou ubodal Kutílek: Žádala jsem Havla o trest smrti. Jste bezcitná, odepsali

Autor: Jan Doležal - 
20. března 2017
05:00

I když od vraždy její dcery Sylvie (†16) uběhlo již 27 let, Blanka Landová z Žebráku na Berounsku stále nemůže zapomenout. Neulevilo se jí ani po smrti jednoho z vrahů, Michaela Kutílka (†66). Ten společně s Josefem Kottem (59) dívku ubodal poté, co byli oba v březnu 1990 propuštěni na svobodu díky amnestii tehdejšího prezidenta Václava Havla (†75).

Recidivisté Kutílek s Kottem vraždili i v den, kdy byl v tehdejším Československu zrušen trest smrti. Na svobodu se dostali krátce předtím díky amnestii exprezidenta Václava Havla, kterou vyhlásil u příležitosti svého nástupu do funkce.

„Když se to Silvince stalo, panu Havlovi jsem napsala a požádala ho, ať obnoví trest smrti. Prezidentská kancelář mi odpověděla, že nechápe, jak můžu být tak bezcitná, vždyť přece takoví lidé, jako Kutílek a Kott, mají také právo na život,“ zoufá si Blanka Landová.

„Nedovolte, aby ještě někdy nějaký prezident vyhlásil takovou amnestii,“ prosí zdrcená žena. V době, kdy oba zabijáci seděli ve vazbě a čekali na rozsudek, přišel Blance Landové dopis od Kutílka.

„Psal v něm, že ví, že udělali hloupost, ale že můžu být ještě ráda, že všechno nedopadlo tak, jak měl Kott původně v plánu. Byla jsem v šoku,“ říká matka oběti.

Zamordovali čtyři lidi, pátý zázračně přežil

Michael Kutílek a Josef Kott se seznámili v kriminále v roce 1988. Znovu se dali dohromady, když se v březnu 1990 dostali na svobodu díky amnestii tehdejšího prezidenta Václava Havla.

První vražda se odehrála v noci na 2. května 1990. Mordýři přepadli vrátného podniku Stavební stroje v Nýřanech u Plzně. Sebrali mu pistoli i s náboji a popravili ho ranou do hlavy. Pak se v Tatře 613 vydali směrem na Prahu. Cestou muže stoply dvě dívky – Dita D. (†16) a Silvie Landová (†16).

Chtěly do Berouna na diskotéku, zabijáci je místo toho zavezli k Líšné u Rokycan. Vytáhli je z auta, svázali a jednu po druhé ubodali 57 ranami nožem. Kutílek později tvrdil, že vraždil podle satanského rituálu.

Vrazi se pak přemístili do Prahy, kde zabili taxikáře. Jeho žena slavila ten den narozeniny a chtěla, aby zůstal doma. „Jedu na štaci, brzy se vrátím,“ řekl jí a odjel. Zabijáci ho zastřelili kulkou do hlavy, sebrali mu 100 000 Kč a hodinky.

K poslední vraždě mělo dojít 3. května u Rokycan. Pachatelé postřelili Angličana ve švýcarském kamionu s nákladem cigaret. Muž měl neuvěřitelné štěstí, jako zázrakem přežil a Kutílka s Kottem později identifikoval.

Celou zpověď Silviiny zoufalé maminky čtěte v pondělním tištěném Blesku!

Jste pamětníkem Kutílkova a Kottova vraždění? Napište nám na tip@blesk.cz.

Video  Kde vraždil Taxivrah?  - Martina Neckářová, Matěj Smlsal, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání