Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Arcibiskup bojuje proti mafiánům kmotrům: Tyto dva světy nemohou existovat vedle sebe

Sicilský arcibiskup zakázal mafiánům stávat se kmotry při křtech.
Sicilský arcibiskup zakázal mafiánům stávat se kmotry při křtech.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
19. března 2017
08:53

Sicilský arcibiskup zakázal mafiánům, aby se stávali kmotry při křtu. Nelíbí se mu, že si mafie původně církevní termín kmotr přivlastnila. Arcibiskup Michele Pennisi je kritikem mafie a odmítá skutečnost, že mafiánské struktury využívají termínu „kmotr“, aby svým bossům dodaly zdání církevní vážnosti.

„Tyto dva světy vedle sebe nemohou existovat,“ řekl agentuře AFP prelát, v jehož diecézi leží i městečko Corleone – centrum mafie, které celosvětově učinil známým spisovatel Mario Puzo se svým románem Kmotr.

Pennisimu již jednou vyhrožovali smrtí, když v roce 2008 zakázal církevní pohřeb hlavy místní mafiánské rodiny, Crocefissa Emanuella. Dostal proto policejní ochranu. Arcibiskup se ale nevzdává a tento týden vydal pokyn, který zakazuje „všem mafiánským strukturám“, aby se stávaly kmotry při křtu nebo biřmování. Poslední kapkou prý pro něj bylo, když se dozvěděl, že při jednom únorovém křtu měl jít za kmotra syn Toto Riina, jednoho z šéfů místní Cosa Nostry, která má dlouhou krvavou historii.

Jak ale sám Pennisi přiznává, pokud není budoucí kmotr řádně odsouzen, těžko se mu vina prokazuje jen na základě dohadů. Obzvláště v zemi, kde stále vládne omerta, tedy zachovávání mlčení o mafiánských skutcích před policií a úřady. Doufá proto, že jeho nařízení bude něčím na způsob otevřených dveří, které mafiány přimějí k lítosti, omluvě a obrácení se na pravou cestu. Ta je jim podle Pennisiho otevřená jako všem ostatním.

Papež František názor sicilského arcibiskupa na mafii sdílí. V roce 2014 všechny mafiány exkomunikoval. „Ti, kteří jdou v životě cestou zla, jako to dělají mafiáni, nejsou ve shodě s Bohem,“ řekl tehdy papež.

Nebezpečný mafián v rukou policie: Zadrželi ho v Česku.

Video  Nebezpečný mafián v rukou policie: Zadrželi ho v Česku.  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Nezadat ( 19. března 2017 10:24 )

Pravda pravdoucí,církev se už nadělala dost svinstev a měli by táhnout do pekla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání