Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jakub ubodal »náhodnou známost« z hospody: Snížili mu trest o 9 let!

Autor: ČTK ljš - 
15. března 2017
11:53

Pražský vrchní soud ve středu snížil o devět let trest vězení Jakubu Drholcovi, který loni ve svém bytě ubodal náhodnou známost z restaurace. Muž měl původně strávit ve vězení 25 roků, podle odvolacího senátu však pro uložení tohoto výjimečného trestu nebyly splněny podmínky. Proti výši trestu podal odvolání nejen Drholec, ale i státní zastupitelství, kterému lednový rozsudek Městského soudu v Praze rovněž připadal nepřiměřeně přísný.

Šestašedesátiletá žena zemřela v noci na 19. července v Drholcově bytě ve Vavřenově ulici v Praze 4 na následky bodnořezných ran na hlavě, krku, trupu i končetinách. Hlavu měla téměř oddělenou od zbytku těla. Se zahradníkem mladším o 28 let se seznámila odpoledne, když si k němu přisedla v podniku, kam si Drholec zašel po práci na pivo. Muž se k vraždě přiznal, útok ale částečně sváděl na oběť - prý na něj po dalším popíjení začala být nepříjemná, napadla ho a sebrala mu peníze a mobil. Proto mu "cvaklo v hlavě".

"Podmínky pro uložení výjimečného trestu v tomto případě nejsou dány. Jednání obžalovaného nijak výrazně nevybočuje z rámce obdobných případů usmrcení jiné osoby zvlášť surovým či trýznivým způsobem," konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

 

Výjimečným trestem se rozumí jednak doživotí, jednak trest vězení od 20 do 30 let. Ten může soud uložit pouze tehdy, jestliže je závažnost zločinu velmi vysoká nebo možnost nápravy pachatele obzvlášť ztížená. Pražský městský soud podle odvolacího senátu porušil trestní zákoník, když ohledně možnosti Drholcovy nápravy nekriticky převzal názor znalců.

Soudní znalci vycházeli mimo jiné z toho, že muž je alkoholik a nedávno byl odsouzen za oloupení vlastní matky. Lněnička dnes ale upozornil na to, že jak konflikt s matkou, po níž Drholec vyžadoval peníze, tak i pozdější vražda měly situační charakter. "Nepřipravoval se na trestnou činnost, nepočítal s ní," uvedl soudce. 

U vraždy bylo podle Lněničky smolné, že Drholec narazil na člověka, který se pod vlivem alkoholu choval stejně - tedy agresivně. "To bylo patrně spouštěcím mechanismem jeho jednání," poznamenal. Dodal, že z výpovědi svědků vyplynulo, že žena byla po mrtvici, neměla pít a měla se zdržovat doma.

Za vraždu spáchanou trýznivým způsobem hrozilo Drholcovi 15 až 20 let vězení, pravomocně uložený šestnáctiletý trest je tak téměř na spodní hranici sazby. Odvolací senát přihlédl k tomu, že Drholec doposavad vedl víceméně řádný život, že se přiznal a že činu litoval. "Lítost podle našeho názoru není předstíraná. Níže už jsme jít nemohli s ohledem na závažnost trestného činu a na to, že byly naplněny oba znaky kvalifikované skutkové podstaty - tedy zároveň zvlášť surový i trýznivý způsob napadení," uzavřel soudce.

Podívejte se na vynesení rozsudku v případu vražedkyně z Anděla:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání