Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za nehodu autobusu s dětmi na Lounsku mohla podle znalce rychlost

Autor: ČTK - 
13. března 2017
21:20

Jedinou příčinou loňské nehody autobusu plného dětí u Panenského Týnce na Lounsku byla nepřiměřená rychlost. Řekl to dnes soudní znalec při líčení u lounského soudu. Tři děti utrpěly těžká zranění, další školáci a učitelky měli lehká zranění. Řidiči Bohumilu Vimerovi hrozí za ublížení na zdraví z nedbalosti až osm let.

Soudní znalec v oboru dopravy Tomáš Rozlivka dnes vyloučil závadu na vozidle. „Autobus splňoval podmínky provozu na komunikacích, neměl žádnou závadu, byl ve velmi dobrém technickém stavu,“ řekl.

Nehoda se stala před rokem na silnici I/17 v místě zúžení ve směru na Prahu. Výpis z tachografu podle znalce ukázal, že řidič jel v době nehody rychlostí zhruba 98 kilometrů v hodině v místě, kde je nejvyšší povolená rychlost 60 kilometrů v hodině. Silnice byla tehdy namrzlá a podle zprávy silničářů nebyla chemicky ošetřená. „V daném místě byl led,“ uvedl Rozlivka. Nicméně pokud by se autobus pohyboval rychlostí 60 kilometrů v hodině, tak by se nehoda podle něj nestala.

Tachograf také ukázal, že řidič před nehodou nebrzdil. V místě zúžení dostal smyk a vyjel z vozovky, kde se autobus převrátil na bok. Šofér se sedmnáctiletou praxí se hájil tím, že na náledí nemohl zpomalit.

Video Nehoda autobusu u Panenského Týnce. Zraněno bylo 36 dětí. - Video David Malík
Video se připravuje ...

Děti z Vejprt na Chomutovsku jely na školní výlet do Prahy. Těžká zranění utrpěli tři školáci, dalších 29 bylo zraněno lehce stejně jako tři učitelé a řidič. Ve voze nebyly bezpečnostní pásy.

Soud odročil hlavní líčení na 24. dubna. Právní zmocněnkyně jedné z poškozených trvá na lékařském posouzení zranění. Požádala dnes také o náhradu nemajetkové újmy ve výši 30 000 korun. „Poškozená dodnes trpí psychickými problémy,“ uvedla s tím, že školačka se bojí cestovat autobusem a autem a trpí pocitem méněcennosti kvůli vzhledu.

Video Video z vnitřku autobusu, který s dětmi havaroval. - Video David Malík
Video se připravuje ...

Soud si vyžádal také zprávu z firmy o opravě autobusu krátce před nehodou. Na příštím líčení zazní nejspíš závěrečné řeči a padne rozsudek. Státní zástupce Jindřich Koželuh řekl, že se rozmýšlí mezi návrhem podmíněného nebo peněžitého trestu nebo oběma a zákazem činnosti. „Nějaký represivní trest nepřichází v úvahu,“ řekl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání