Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Barták podal dovolání k Nejvyššímu soudu: Žádné vraždy jsem z vězení neplánoval

Autor: ČTK ljš - 
9. března 2017
09:42

Nejvyšší soud (NS) tento týden obdržel dovolání lékaře Jaroslava Bartáka, jenž si má za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí odpykat osm let ve vězení. Trest mu loni v listopadu pravomocně vyměřil Vrchní soud v Praze. Barták si už odpykává 12 let za obtěžování asistentek. Tresty se sčítají, celkem tak justice lékařovi uložila 20 let vězení.

Aktuální dovolací řízení se ovšem bude týkat už jen plánování vražd a vydírání. Nejvyšší soud v průměru rozhoduje o dovoláních v trestních kauzách za 40 dní. Většinu podnětů odmítá.

Podle pravomocného verdiktu plánoval Barták vraždy a vydírání na podzim 2013 ve vazební věznici v Liberci. Vraždy měly podle spisu představovat mstu za předchozí odsouzení, peníze získané z vydírání chtěl využít k útěku z vězení. 

Bartáka udal spoluvězeň. Lékař tvrdil, že šlo o běžné vězeňské debaty a že svá slova nemyslel vážně. Klíčovými důkazy byly videonahrávky, které vězeň pořídil. Obhajoba zpochybňovala jejich legálnost, avšak podle soudů byly pořízeny v souladu s právem.

Nejvyšší soud se v minulosti zabýval také první Bartákovou kauzou. Trest za to, že lékař vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce a vystavoval je vydírání nebo sexuálnímu násilí, tehdy snížil ze 14 na 12 let vězení.

Video  Doktor-čuně zůstane v base. Jsem politický vězeň, brání se!  - Pavel Schuster, David Malík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání