Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únos Jany a Daniela: Vyšetřování je u konce

Autor: ČTK ljš - 
7. března 2017
21:02

Policie po sedmi měsících ukončila vyšetřování únosu šestnáctiletého Daniela a o tři roky mladší Jany z Litoměřicka. Obě děti strávily deset dní ve speciálně upravené garáži v ústecké čtvrti Střekov. Z jejich únosu je obviněn šestatřicetiletý recidivista Zdeněk H., podle informací televize Nova by obžaloba mohla padnout během několika týdnů.

„Spisový materiál jsme předali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ řekla mluvčí ústecké policie Alena Bartošová. Dozorující státní zástupce Vladimír Jan potvrdil, že v současné době o podání obžaloby rozhoduje. „Toto rozhodnutí předpokládám v řádu několika týdnů,“ uvedl. 

Děti zmizely loni 28. srpna. Garáž, v níž byly vězněny, našli chlapcovi rodiče 7. září. Policie přiznala, že v areálu garáží byla hlídka už večer 6. září. Místo, kde jsou drženy, chlapec zašifroval do dopisu, který únosce poslal jeho rodičům.

Postup policie kritizovali jak oběti únosu, tak jejich rodiče. Prověrka odboru vnitřní kontroly policie v Ústeckém kraji ani policejního prezidia ale neodhalila v práci policistů závažné nedostatky. Postupem policie se zabývala několik týdnů i Generální inspekce bezpečnostních sborů. I ta dospěla k závěru, že žádný z policistů neporušil zákon.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání