Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hasiči vyprostili po šesti hodinách speleologa v Moravském krasu: Muži v jeskyni zavalilo kamení nohu

Autor: ČTK, mat - 
5. března 2017
19:42

V jeskyni Nová Drátenická v Moravském krasu na Blanensku uvízl před polednem speleolog. Hasiči a speleologická záchranka jej vyprostili po šest hodin trvající záchranné akci. Muž měl zavalené nohy, přivolaný záchranářský vrtulník jej v podvečer dopravil do brněnské Fakultní nemocnice.

Kromě hasičů na místě zasahovala i speleologická záchranná služba. "Speleolog měl zavalené nohy kamením, uvízl několik stovek metrů od vchodu," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Speleologové postupující k uvízlému muži museli překonávat řadu nástrah. "Čekaly je úzké uličky, sestupy do nižších pater a další překážky,“ popsal situaci Mikoška. Záchranná akce skončila úspěchem kolem 18. hodiny.

Speleolog byl u vědomí, poranění nohy je vážné

Záchranářský vrtulník muže přepravil do nemocnice. „Vyproštěný muž byl při vědomí, jeho stav je stabilizovaný. Utrpěl však vážné poranění nohy," sdělila mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Neštěstí se stalo ve veřejně nepřístupné Nové Drátenické jeskyni, která byla objevena až za druhé světové války. Leží poblíž Křtin na Blanensku vedle známé jeskyně Výpustek. Podle původní informace mluvčího hasičů uvízl speleolog právě v jeskyni Výpustek.

Hasiči zasahovali v krasu naposledy koncem listopadu loňského roku. Při výpravě do jeskyně Lopač jeden z mužů uklouzl a spadl ze značné výšky z žebříku a strhl s sebou další členy výpravy. Výsledkem byla středně těžká zranění. Pro jednoho z účastníků expedice přiletěl vrtulník.

V Česku je více než 2000 objevených jeskyní, jejich skutečný počet může být ale až dvojnásobný.

europa ( 6. března 2017 07:52 )

By mě fakt zajímalo, jestli ten speleolog zákrok hasičů i lékařské ošetření zaplatí. Způsobil si je vlastní vinou, takže by je zaplatit měl. Peníze, které byly vynaloženy na jeho záchranu a léčení, by se měly použít smysluplněji, než na záchranu nějakého pochybného dobrodruha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání