Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Týral syny nadměrnou prací: Dostal podmínku a musí jim zaplatit půl milionu odškodné

Tvrdá fyzická práce a rány bičem: Sedlák z Českobudějovicka dostal podmínku a musí synům zaplatit půl milionu odškodné za týrání (ilustrační foto).
Tvrdá fyzická práce a rány bičem: Sedlák z Českobudějovicka dostal podmínku a musí synům zaplatit půl milionu odškodné za týrání (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
3. března 2017
17:52

Tři roky vězení podmíněně odložené na pět let a povinnost zaplatit půl milionu korun dvěma synům uložil českobudějovický krajský soud pětačtyřicetiletému muži za to, že své děti vychovával nepřiměřeně tvrdě. Bratry, kterým je dnes 13 a 15 let, měl svěřené do péče. Informoval o tom server iDnes.cz. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání k Vrchnímu soudu v Praze.

Podle obžaloby otec nutil syny k těžké práci nepřiměřené jejich věku a za neuposlechnutí příkazů je fyzicky trestal a ponižoval vulgárními nadávkami. Zanedbával také jejich výživu. V usedlosti na Prachaticku museli chlapci od svých pěti let pomáhat v kravíně, ručně kosit trávu a jezdit s traktorem, píše server. Otci vařili obědy a pomáhali mu do noci s výrobou sýrů. Muž je při práci v zemědělství fotil a snímky posílal na Facebook. Před soudem si oba postěžovali, že se jim za to spolužáci posmívali.

„Do školy chodili neupravení, bez svačin. Obědy jim musela zaplatit babička,“ uvedla předsedkyně senátu Olga Smrčková, která rozhodla o trestu na základě výpovědí svědků. Podle Smrčkové věc vybočuje z jiných případů týrání svěřené osoby, protože zde o problémech věděla škola i sociální pracovnice. Ředitel školy řešil poměry s otcem dětí jen přes telefon a pracovnice odboru sociální péče se ani nesnažily zkontrolovat, v jakém prostředí chlapci žijí, píše iDnes.cz.

Situace trvala od roku 2004, kdy otec dostal bratry do péče po rozvodu. Sám původně pracoval v lese, později se stal nezaměstnaným. Ačkoliv obžalovanému původně hrozil trest od pěti do 12 let vězení, mimo jiné i za to, že si z jeho výchovy odnesli synové trvalé psychické následky, senát sankci mimořádně snížil. Zvážil možnost splacení odškodnění, které je ve výši 250 000 korun pro každé z dětí. Soud podle iDnes.cz navíc přihlédl k znaleckému posudku psychiatra, který zjistil u muže poruchu osobnosti projevující se impulzivním a agresivním chováním. Oba bratři jsou dnes u příbuzných mimo jižní Čechy. Obžalovaný se po celou dobu soudního jednání k činu nevyjádřil.

jansochor ( 3. března 2017 20:07 )

Absurdní rozsudek. Tak otec má klukům podle soudu zaplatit půl milionu. Soudu patrně nedošlo že ten statek má určitou hodnotu cca několik milionů a ti kluci to budou po tatovi jednou dědit. Když jim tata zaplatí půl milonu, budou dědit o to méně. Takže toho půl milionu stejně ve výsledku zaplatí ti kluci. Jediný výsledek tohoto absurdního rozhodnutí může být ten, že se tata naštve, klukům dá půl milionu a zbytek statku prodá a peníze rozfofruje anebo navíc ještě statek zadluží a kluci pak přeberou statek s dluhy. Moc jim ten soud nepomohl, ale taková je dnes běžná práce soudů. Statek prodat není problém a rozfofrovat zbývající peníze je problém ještě menší. Klukům to teda moc nepomůže. Inu co čekat od "moderního" soudu, že ano?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání