Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Školačka doběhla tramvaj, na sedadle pak zemřela: Zabil ji astmatický záchvat

Autor: dce - 
3. března 2017
10:53

Úspěšná studentka z Manchesteru zemřela za smutných okolností poté, co dobíhala tramvaj v rodném městě. Během pár minut po dosednutí uvnitř dopravního prostředku byla mrtvá - podle všeho ji zabil astmatický záchvat.

Lucy Goldstone (†18) byla na cestě domů z večírku, když si s přáteli všimli, že do stanice přijíždí tramvaj. Kvůli pozdní noční hodině a dlouhým intervalům se ji rozhodli doběhnout. Sprint za dopravním prostředkem se ale stal Lucy osudným.

Lucy zkolabovala prakticky okamžitě poté, co dosedla na sedadlo tramvaje. Přestože jí kamarádi, další cestující a nakonec i záchranáři poskytli první pomoc, nedokázali ji zachránit. Dívka utrpěla po vážném astmatickém záchvatu zástavu srdce.

"Nezdálo se mi, že by měla nějaké potíže s dýcháním. Sedla si vedle mě, najednou jí spadla hlava dozadu a ona zkolabovala. Zmodraly jí rty a obličej jí začal stydnout. Zkoušela jsem na ni mluvit, ale nereagovala," popsala jedna z jejích kamarádek. Z Lucyiny kapsy dívka vytáhla inhalátor, ale bez její asistence ho nedokázali použít...

V souvislosti s touto smutnou událostí ve městě rozjelo několik lidí akci "Restart pro Lucy", která má do dopravních prostředků přinést defibrilátory, které by při podobných situacích dokázaly zachránit lidský život.

"Nikdy se už nedozvíme, zda by to dopadlo jinak, kdyby byl v tramvaji defibrilátor. Bez něj ale byly její šance na přežití mizivé," říká její otec.

Lucy trpěla astmatem už od dětství, zpočátku nebylo ale příliš vážné, dívka s sebou navíc všude nosila inhalátor. Až po její smrti se rodina postupně dozvěděla o všech záchvatech, které dívka v posledních měsících svého života prodělala. Při větší námaze měla okamžitě potíže s dýcháním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání