Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vrah studentky z arboreta: Zbavil se majetku, aby nemusel platit odškodnění

Autor: aba - 
1. března 2017
21:21

Příštích 18 let má vrah z brněnského arboreta Radúz Šafránek strávit za mřížemi, snaží se ale aspoň vyhnout tomu, aby musel příbuzným své oběti platit odškodnění. Nad podivným chováním odsouzeného se pozastavil předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy, když odůvodňoval rozsudek.

K vraždě došlo 8. března. Čtyřiadvacetiletý Radúz Šafránek se nemohl smířit s prosincovým rozchodem se stejně starou Katkou O. (†24). Od chvíle, kdy s ním přestala udržovat bližší vztah, jí neustále psal zprávy a volal. Dívka nakonec souhlasila s poslední schůzkou pod podmínkou, že se svým obtěžováním přestane. V ten den ji Radúz zabil.

Dali si schůzku v arboretu Mendelovy univerzity v Brně. Tam Šafránek dívku zabil. Zasadil jí 25 bodnořezných ran do oblasti obličeje, hlavy, břicha, rukou, nohou i zad. „Bezprostřední příčinou úmrtí poškozené byly bodné rány hlavy s poraněním mozku,“ píše soudce v jedenáctistránkovém odůvodnění rozsudku, které má k dispozici server Lidovky.cz.

Šafránek měl svůj čin předem promyšlený. Tělo dívky schoval do křoví a její kabát a kabelku nechal o ulici dál. Na místě však nechal pouzdro na nůž se čtrnácticentimetrovou čepelí, kterým dívku zabil. A právě na pouzdře se našlo jeho DNA. Na základě řetězce nepřímých důkazů, které ale jasně ukazovaly na Šafránka, byl muž odsouzen za zvlášť brutální vraždu k osmnácti letům vězení.

„Trest odnětí svobody lze označit za přiměřený, zohledňující okolnosti případu i osobu obžalovaného. Nelze přehlédnout, že obžalovaný se skutku dopustil plánovitě, připravil se na něj, jednal zcela chladnokrevně, pro poškozenou zcela nepředvídatelně, neočekávaně, zákeřně a útok byl jednoznačně likvidační,“ cituje odůvodnění server Lidovky.cz.

Odsouzený byl před soudem popsán jako poruchově strukturovaná osobnost a podle Angyalossyho má i problémy se socializací. „Jeho resocializační schopnosti jsou velmi nepříznivé,“ říká ve spise. Faktem zůstává, že Šafránek svůj čin naplánoval a nejednalo se o zkratové jednání.

Kromě osmnácti let za mřížemi mu soud udělil i povinnost zaplatit 2,1 milionu korun jako odškodnění pro pozůstalé. Tomu se ale chtěl Šafránek vyhnout a tak začal manipulovat se svým majetkem. „Nelze přehlédnout ani zjevnou účelovou snahu zbavit se majetku jeho darováním rodičům, aby zmařil uspokojení nároků poškozených, což opět svědčí o důsledném promyšleném, racionálním konání,“ píše se v dokumentu závěrem.

ho.no ( 2. března 2017 02:57 )

nejpozději ve 42 letech vyjde z vězení..resocializace je velmi obtížná..koho zabije potom?Jak to může soud dopustit?Proč nedostal doživotí?

kuniksicht ( 2. března 2017 01:15 )

me tedy 18 roku za brutalni, planovanou vrazdu primerenych nepripadne......tak jako me nepripadne ok, kdyz nekdo zavrazdi a neni usvedcen do 20 roku, tak potom uz je cin promlcen.....to me hlava nebere

kuniksicht ( 2. března 2017 01:11 )

inteligent pochopi.........

DBBS ( 1. března 2017 22:49 )

Být rodičem...zajdu do krimu kde bude sedět.... a nabídku někomu 10k za jeho likvidaci....

nezadat1 ( 1. března 2017 21:54 )

Kájinek doživotí za zmanipulovaný soud a haajzl za mladou holku jen 18 roků.Zlatí komunisti,už by dávno vysel!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání