Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ušetřím peníze daňovým poplatníkům za vězení! Vzkázal sebevrah, který střílel po exekutorech

Autor: aba - 
24. února 2017
12:51

Jaroslav Janota (†47) byl odsouzen za pokus o vraždu na dvanáct let vězení. Jednou vystřelil po exekutorech, kteří otevřeli jeho byt. Soud Janotovu vysvětlení, že se jednalo o omyl a že si myslel, že exekutoři jsou zloději, neuvěřil. Než by šel muž do vězení, raději spáchal ve středu v podvečer sebevraždu. Na svém blogu ale ještě předtím uveřejnil článek, ve kterém vše vysvětluje.

Janota napsal v osudnou středu na svůj blog dva posty. První, ve kterém vysvětluje, jak on vidí svůj případ, a druhý, který sloužil jako dopis na rozloučenou. Druhý post se provozovatel webu iDnes.cz rozhodl smazat, druhý je volně přístupný.

V něm Janota popisuje celý svůj případ. Strach, který měl, když se probudil a slyšel na chodbě hlasy. Jak se rozhodl vypálit podle svých slov varovný výstřel a jak ho nejdřív mířil na strop a poté na podlahu, ale pistole spustila uprostřed pohybu. Rozepisuje se o soudu a o stavu české justice i o tom, jak mohl jeho případ skončit úplně jinak.

„Přitom nechtělo to moc. Stačilo změnit obvinění z plánovaného úmyslného činu vraždy ve stadiu pokusu na zabití ve stadiu pokusu. Trestní sazba je 3–10 let. A udělit trest na spodní hranici. Tedy vězení na tři roky. Nejlépe s podmíněným odkladem dejme tomu na pět let. Za těch pět let bych daňové poplatníky nestál ani korunu,“ píše Janota.

Z jeho dalších slov mrazí. „Samozřejmě jako rozpočtově odpovědný občan vím, jak se legálně vyhnout nástupu do vězení a ušetřit tak českým daňovým poplatníkům náklady za můj pobyt ve věznici s ostrahou. Bohužel tento způsob je opravdu až příliš definitivní. Ale je jediný. Není na vybranou.“

Janota svému slovu opravdu dostál a ve středu v podvečer spáchal sebevraždu. Vylezl na balkon svého bytu v sedmém patře a hodinu zoufale balancoval na římse. Ani přivolaný policejní vyjednavač ho nedokázal přesvědčit, aby od svého úmyslu upustil a před šestou hodinou večer opravdu skočil. Byl na místě mrtvý. Jak totiž napsal v dopise na rozloučenou, „než se nechat zavřít na 12 let do vězení a nechat se šikanovat, beztrestně urážet či ponižovat od sadistických vězňů či dokonce dozorců, tak je lépe definitivně odejít. Ale jako svobodný člověk.“

kradu ( 24. února 2017 16:20 )

ty svin.ě exekutorsky měli zdechnout zasr.anej havel a jeho vožralý kumpáni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání