Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud s gangem, který zneužíval policejní databázi: Vydíral podle ní podnikatele

Krajský soud v Ústí nad Labem
Krajský soud v Ústí nad Labem  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
22. února 2017
15:36

Na čtvrtý pokus začal tento týden ústecký krajský soud projednávat kauzu gangu, který podle obžaloby pomocí informací z policejních databází vydíral podnikatele. Členy skupiny byli i bývalí policisté. Kauza souvisí se zátahem bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) z roku 2012. Gang vedl podle médií František Brázdil a veterán z Afghánistánu Vladimír Nešpůrek, později přejmenovaný na Svobodu. Ten byl podle médií známým zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Soud měl začít už třikrát, pokaždé se ale jeden z obžalovaných omluvil ze zdravotních důvodů. Členům gangu hrozí až 12 let vězení.

Obžalovaní podle žalobce v roce 2011 naplánovali únos podnikatele, který obchodoval s pohonnými hmotami. Gang chtěl podle žalobce získat podíl z prodeje 22 cisteren s palivy, které zablokovala finanční správa. Obžalovaní se vydali za podnikatelem domů a představili se jako policisté. Muž tomu uvěřil, stejně jako výhrůžkám, pokud s nimi neodjede věc vyřešit na policejní služebnu. Místo toho ale gang odvezl podnikatele do hotelu ve Frýdštejně, kde strávil tři dny. „Poškozený za své propuštění slíbil částku 850.000 korun. Dne 4. 9. 2011 po předání slíbené částky, kterou si poškozený vyzvedl za jejich přítomnosti u dvou osob v Teplicích a Chomutově, ho propustili,“ popsal u soudu žalobce Vladimír Jan. Mimo to podle něj obžalovaní opakovaně nezákonně lustrovali lidi nebo vozy v policejních registrech.

Ústřední postavou gangu měl být Brázdil. Média dříve informovala o tom, že jde o bývalého elitního policistu Františka Brázdila, který byl před lety obžalován a následně zproštěn viny v kauze takzvaného Berdychova gangu. Jde ale o jiného Františka Brázdila. Obžalovaný vedl čerpací stanici v pohraničí. „Nejsem žádný bývalý policista, nejsem podplukovník,“ řekl před soudem Brázdil. Někdejší policista Brázdil podle něj spolupracoval s majitelem čerpací stanice, poskytoval mu právní poradenství.

Obžalovaného Brázdila neznali ani další obžalovaní Svoboda a Martin Stolín. Svoboda ve vyjádření poukázal na to, že v prvopočátcích vyšetřování ve spise figurovalo právě jméno bývalého policisty. „Potom záhadně zmizelo,“ doplnil Svoboda. Jméno bývalého policisty Brázdila ale součástí spisu je. V kauze figuruje jako svědek.

Brázdil i Svoboda jakoukoli vinu odmítli. Stolín se přiznal k nezákonným lustracím, ke kterém využíval své známé z okruhu policie. I on ale odmítl, že by podnikatele unesl. „Jen jsem domluvil místo schůzky. Nikdo mu nebránil v pohybu,“ doplnil Stolín.

K řízení se připojil poškozený podnikatel Josef Filipčík. Žádá 800.000 korun, které podle svých slov obžalovaným zaplatil. Už dříve řekl, že peněz ale bylo více. „Byly tam ještě další částky, které byly vyplacené obžalovaným během spolupráce s policií. Oni jezdili na schůzky, které byly monitorované, byli pod dozorem a tam se další částky ještě vyplácely. Ale bohužel, ty částky nemohly být součástí spisu, protože kdyby byly vypláceny policií, tak by obžalovaní museli být okamžitě zadrženi. Takže aby pokračovalo to vyšetřování, tak jsme to museli dělat tak, že jsem to platil já,“ vysvětlil Filipčík.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání