Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka (16) kvůli rodičům trpěla a chtěla do ústavu: Sociální pracovnice jí nepomohla

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ljš - 
28. února 2017
05:13

Několikrát kvůli těžké rodinné situaci ve škole zkolabovala, a dokonce se začala sebepoškozovat, zastání ale na úřadu sociální ochrany dětí nenašla. Šestnáctileté dívce pomohla až veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

„Šestnáctiletá dívka řešila nelehkou rodinnou situaci, která se negativně projevovala na její psychice a zdraví (několikrát musela být po kolapsu organismu převezena ze školy rovnou do nemocnice; sebepoškozovala se),“ popsala případ Šabatová.
Dívenka se i přes svůj věk snažila bránit všemi dostupnými prostředky. Sama požádala o umístění do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a nakonec tam i sama odjela. Pracovnice sociálky, která měla její případ na starost, jí ale řekla, že její jednání neschvaluje, protože se ho dopustila přes zákaz rodičů. „Zákon přitom počítá s možností, že dítě samo požádá o pomoc bez vědomí rodičů, a je povinností OSPOD takovouto pomoc dítěti poskytnout,“ uvádí ombudsmanka.

Později zase úřednice dívce rozmlouvala její přání účastnit se soudního jednání v rámci řízení o stanovení dohledu nad její výchovou. I to je přitom zákonné právo dítěte.

Vyděšená dívka se na pracovnici i přes její předchozí neochotu situaci řešit obrátila i v případě, kdy jí otec údajně nadával a vyhrožoval fyzickým násilím. Úřednice ale opět situaci zlehčovala. „Odkládala návštěvu v rodině a následně dívku přiměla sdělit svůj požadavek za přítomnosti rodičů. Tyto a další události vedly k naprosté ztrátě důvěry dívky k sociální pracovnici. Navíc v těžké životní situaci, kterou chtěla a potřebovala řešit,“ píše se ve zprávě.

Dívenka naštěstí kontaktovala ombudsmanku, která se začala jejím případem zabývat. „OSPOD naše výtky nejprve odmítal, následně však přistoupil – mimo jiné – na námi navrhované řešení a spolupráci s rodinou převzala jiná sociální pracovnice,“ uvedla Šabatová.

Následně se situace začala zlepšovat. Žena, která má nyní případ na starost, dívence zajistila psychologickou podporu a s rodinou dál pracuje – s rodiči i dcerou zvlášť. Dívka tak zůstává doma a pobyt v ústavu zatím tak není nutný.

citsvet ( 28. února 2017 14:43 )

Bohužel ignorace úřadu,může skončit i smrtí dítěte.Možný případ bych modeloval na nezvěstné Michaele Muzikářové s Ustí nad Labem u které se zatím nepodařilo zjistit co se ji přihodilo.Z dokumentů svědků vyplynulo,že se Michalka bála se svěřit.To může mít i pozadí svěřit se k ochrance dětí.I úředník by měl být pod dohledem,jestli svojí činnost dělá zodpovědně a s citem k dětské duši.Hromadí se i policejní selhání,kdy policista svým jednáním chrání trestnou činost a jsem toho svědkem z Mladé Boleslavy.

lena40 ( 28. února 2017 12:06 )

A doufám, že na pracovnici je podáno trestní oznámení

lena40 ( 28. února 2017 12:03 )

Proč neuvedli o který OSPOD se jedná? Já bych si tipla OSPOD Roudnice nad Labem.

ardaj ( 28. února 2017 11:30 )

 chci vědět ,za jaké peníze,...je zajímavé,jak jedna neschopná udělá špatné jméno ostatním,kteří pomáhají,v dnešní době se děti neobejdou bez socialních pracovníků,kteří jsou denně v terénu,ta uřednice byla špatná,jsou proto špatní všichni?Jo a Karlova Universita,která je k tomuto povolání nezbytná je to,co tady pomlouváte?Nechci se zastávat jedné blbky,zastávám se mnoha soc.pracovníků bez nichž by spousta dětí v dnešní době " demokratických " rodičů bylo v háji

Josef666 ( 28. února 2017 08:26 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání