Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Požár v Jirkově: Ze smrti otce se synem obvinili muže (31)! Odhalil ho pes Xar

Autor: ljš - 
22. února 2017
12:12

Kvůli osobním sporům polil dveře svého známého Dana (†23) benzínem a zapálil je. Mladík se tak se svým otcem Miroslavem (†59) ocitl v ohnivé pasti, ve které oba zemřeli. Policie v případu požáru bytu v Jirkově nyní obvinila jednatřicetiletého muže.

Policisté a hasiči byli k paneláku na jirkovském sídlišti přivoláni v sobotu 18. února večer. Kvůli rozsahu požáru musel být evakuován celý dům. V bytě bohužel našli ostatky Dana s Miroslavem.

Policisté na místě zajistili celou řadu stop, které je vedly k domněnce, že nešlo o nehodu. "Velice dobře si počínal policejní pes, který odhalil místo možného výskytu hořlavé látky. Sedmiletý služební pes Xar pracuje pro potřeby Policie ČR již šest let. Má speciální výcvik na vyhledávání hořlavých látek a za sebou má desítky úspěšných nálezů," uvedla policejní mluvčí Alena Bartošová.

Krajským kriminalistům se nakonec podařilo objevit podezřelého. "V těchto dnech krajští policisté obvinili 31letého muže z Chomutovska ze spáchání zločinu obecného ohrožení. V případě uznání viny muži hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od osmi do patnácti let," vysvětlila mluvčí. Následně byl ale případ překvalifikován na zvlášť závažný zločin vraždy, za což muži hrozí až výjimečný trest. Obviněný skončil ve vazbě.

"Výsledky dosavadního šetření ukazují, že muž měl po předchozím rozmyslu nalít pod dveře bytu hořlavou látku, kterou poté zapálil. Motivem údajně byly osobní spory," upřesnila Bartošová. 

Vyšetřování tím ale rozhodně nekončí. "Vzhledem k následkům a rozsahu události potrvá několik měsíců. Kriminalisté si kromě zmiňovaných úkonů vyžádali odborná vyjádření z více oborů a čekají na ucelené výsledky soudní pitvy zemřelých," uzavřela mluvčí.

Policie také střeží objekt, do kterého už se někteří lidé mohli vrátit. Část bytů je však po hašení promáčená. Nabídky Jirkova a bytového družstva na náhradní ubytování lidé nevyužili. Žádat mohou o pomoc při živelní pohromě, která může činit přes 51.000 na osobu. Město se chystá vyhlásit sbírku na pomoc rodinám, kterých se požár dotkl.

Video  Požár v Jirkově  - Video pro Blesk - Mirka Rybková
Video se připravuje ...

kal.mal ( 22. února 2017 13:26 )

Obecné ohrožení? Snad dvojnásobná vražda!

PETR_50 ( 22. února 2017 13:21 )

To je výsměch, trest odnětí svobody v rozmezí od osmi do patnácti let,za dvojitou zákeřnou vraždu.

majordomus ( 22. února 2017 12:43 )

snad se jedná o dvojnásobnu vraždu, ne??!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání