Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Verunka (13) skončila po úrazu na lyžích na vozíčku: Rodina shání peníze na nákladnou léčbu

Autor: aba - 
22. února 2017
05:25

Verča byla vždycky aktivní dítě. Jezdila na kolečkových bruslích, kole a milovala lyžování. To se jí ale bohužel stalo osudným.

Verunka byla talentovaná, a tak lyžovala závodně. Příprava na novou sezonu ale nedopadla dobře. V listopadu 2015 byla na soustředění v Rakousku a při jednom sjezdu se nečekaně zhoršilo počasí. Dívka nezvládla koordinaci na lyžích a narazila do dřevěného sloupku.

I když byla okamžitě letecky přepravena na specializovanou kliniku v Klagenfurtu, její stav byl velice vážný. Měla zlomenou ruku, poraněnou plíci a velice vážně poraněnou i páteř. Po čtyřhodinové operaci páteře a ruky si ale rodiče museli vyslechnout tragickou prognózu, že jejich dcera už pravděpodobně nebude chodit.

Verunka byla ale statečná a usměvavá jako vždycky – nejen když ji lékaři probouzeli z kómatu, neztrácela totiž sílu ani poté, co jí psycholožka řekla, že zůstane na vozíčku. V Rakousku zůstala na oddělení JIP dvanáct dní, poté byla letecky převezena do Fakultní nemocnice v Ostravě na oddělení spinální jednotky.

A právě tehdy začal Verunky boj s jejím postižením. Rehabilituje a neztrácí naději, že se jednou znovu postaví na nohy. K tomu by jí pomohla i speciální léčba kmenovými buňkami, která je ale velice nákladná a rodina si ji nemůže dovolit.

Na Verčinu léčbu doposud přispělo kromě jednotlivců i několik nadací, například Charta 77. Pokud budete chtít pomoci i vy, můžete zaslat svůj finanční dar na transparentní bankovní účet, který byl pro Veroniku Fojtíkovou zřízen: 2501158446/2010

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání