Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nové informace v případu pohřešované Míši: Ota S. (†38) obelstil detektor lži

Autor: aba - 
14. února 2017
16:52

Otakar S. byl v případu hlavním podezřelým. Od jeho podivné minulosti, kdy byl obviněn z pohlavního zneužívání nezletilé, až po jeho selhání na detektoru lži tomu vše nasvědčovalo. Co ale doopravdy stojí za jeho selháním na detektoru lži, odhalil pro MF Dnes zdroj přímo z vyšetřování. 

Podle informací deníku znehodnotil Otakar S. výsledky celého testu. Svou vinu na případu zmizení Míši Muzikářové sice vytrvale popíral, zároveň se ale nechoval jako nevinný člověk a celá situace vyvrcholila jeho sebevraždou, když ho našli 30. ledna oběšeného v jeho bytě.

Podle zdroje, který je obeznámen s detaily z vyšetřování případu ztracené dívky, si Otakar vzal před testem na detektoru léky na uklidnění. „Když jeho výslech na detektoru lži skončil, zeptal se, jestli nevadí, že si předtím vzal dva diazepamy,“ uvedl zdroj.

Diazepam je lék, který zklidňuje a utlumuje reakce, a proto významně ovlivnil výsledky testu, které se díky tomu staly pouze orientačními. Detektor totiž pracuje na bázi, kdy nedokáže přesně určit, kdy daná osoba lže, ale při sérii otázek měří krevní tlak, tep a případné rozšiřování zorniček. Pokud přístroj u některé z otázek zaznamená patrný rozdíl ve fyziologické reakci, může to kriminalisty navést na správnou cestu.

Medikamenty jako diazepam ale svým účinkem utlumují, a tudíž může dojít i ke zkreslení těchto základních tělesných reakcí. Kriminalisté se vždy před výslechem dotazují, zdali vyšetřovaná osoba nebere léky. Pokud by tuhle skutečnost o Otakarovi věděli, odložili by test na jindy. „Kdo by si je bral? Jen ten, kdo něco tají,“ řekl deníku anonymně jeden z policistů.

Vyšetřovatelé si po prvním pokusu o sebevraždu údajně vyžádali Otakarovo dřívější propuštění z psychiatrické léčebny, protože věřili, že je ke ztracené dívce dovede. To se ale nestalo. Podle policejního zdroje byl u výslechů několikrát, a vždy zdůrazňoval, že mu záleží na tom, aby se dívenka našla. „Na druhou stranu nás sváděl na falešné stopy. Museli jsme všechno ověřit a nic z toho se nepotvrdilo,“ uvedl jeden z policistů.

Vše o pohřešované Míše Muzikářové čtěte ZDE

osol ( 15. února 2017 11:02 )

V kontexte okolnosti je to asi tak pravdepodobne ako ze zajtra bude u nas 30 stupnov.

zajem ( 15. února 2017 10:55 )

Avast:to možná litá,ale při otázkách co jsi dělal,kde jsi byl a proč,asi nebudeš lhát,kdyz nic nezastiras .

zajem ( 15. února 2017 10:51 )

Lékařska zpráva z té psych.by také mohla něco napovědět a kdyz už je po smrti,tak to není tajemstvím.No a jestli ho tam dovezli hned,tak byl podnapilý a nejspíš i psych.rozhozeny a že by něco neřekl?

zajem ( 15. února 2017 10:32 )

No mohlo jít o nehodu,pri nějaké potyčce.

osol ( 15. února 2017 10:15 )

Ona nemala ziadny motiv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání