Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Statečná máma z České Lípy: Po nehodě manžela bojuje o přežití rodiny se čtyřmi dětmi

Rodina se čtyřmi dětmi zůstala po nehodě tatínka bez prostředků.
Rodina se čtyřmi dětmi zůstala po nehodě tatínka bez prostředků.  (Autor: Nadace ADRA)
Autor: ljš - 
11. února 2017
16:35

Byli velká šťastná rodina, z ničeho nic se ale ocitli na dně. Manžel Lenky Lehmannové z České Lípy utrpěl před lety vážnou nehodu a skončil v invalidním důchodu. Jeho žena se teď ze všech sil snaží postarat o něj, ale i o čtyři děti (17, 10, 9 a 5 let), které spolu mají.

Pan Lehmann dopravní nehodu nezavinil, odnesl si ale velmi vážné následky. Několik dní byl v kómatu a ani po probuzení už se bohužel nemohl vrátit plnohodnotně do života. Jeho manželka Lenka se náhle ocitla v roli živitelky rodiny.

"Získala jsem příspěvek na péči o blízkou osobu, přídavky na děti, příspěvek na bydlení, doplatek hmotné nouze, celkem pro naši 6člennou rodinu to bylo 25000 Kč," popsala zoufalou počáteční situaci na svém Facebooku.

"Po třech měsících živoření ze sociálních dávek jsem se rozhodla a prodala byt. Nastěhovali jsme se do nájemního, který jsem dva měsíce dostávala do přijatelného stavu," pokračovala. Rodina pak ale rázem přišla o sociální dávky, protože prodejem získala peníze.

Později si o podporu sice mohla znovu zažádat, ta ale ani s penězi z brigád a domácích prací, kterými se paní Lenka snaží rozpočet podpořit, nestačí na pokrytí základních potřeb šestičlenné rodiny. "I kdybych chodila do práce od rána do večera, šesti lidem trochu slušný život neumožním a to mě hrozně trápí. Děti máme zdravé, chytré, slušně vychované a já nechci, abychom spadli až na samé sociální dno," říká.

Paní Lehmannová by ráda umožnila dceři jít na vysokou školu a synům život normálních dětí, které navštěvují kroužky a jezdí na školy v přírodě. Manžel by navíc potřeboval polohovací postel. Na nic z toho ale bohužel nejsou peníze. "Kvůli dětem vím, že musím, ale jsou dny, kdy už prostě nemůžu," přiznala statečná maminka.

Veškeré informace, jak rodině v tíživé životní situaci pomoci, najdete ZDE››

romik24 ( 22. února 2017 11:10 )

přesně tak pokud to byla nehoda , pri níž byl účastník nehody zraněn a ne vlastní vinou , mel by dostat hodně peněz z pov.ruceni od viníka nehody a pak ještě od samotného viníka po soudu ,když teda vlivem nehody ochrnul,jak říkám paní musí pokud chce přispět napsat pravdu od A do Z

romik24 ( 22. února 2017 11:06 )

chci jen říct,ze nikdo neprizna jak doopravdy jeho život probíhá , každý ma své tajemství ,které nezverejni, tím , ze prodala byt , sice získala nejake peníze ,ale zároveň přišla na tři měsíce o dávky a za další musí platit nájem a to myslím ze je víc než kdyby, vkládala peníze do fondu oprav na vlastni byt , lide by určité přispěli , ale musí o sobě říct úplně všechno nic netajit ,protože vše co nechá pro sebe jednou praskne

Gabi1983 ( 14. února 2017 12:08 )

 Paní znám chodila si k nám do práce přivydělávat. V 5rano tu byla aby po šesté hodině sedla na kolo a to i v mrazech a vypravila děti do školy v zapěti se sem vracela aby práci dodelala. Ze strachu ze ji někdo uda a seberou ji i to minimum ze socialky tu skončila. Prodejem bytu zaplatila dluhy,které za ty roky naskakaly. je mi z některých komentářů opravdu smutno jak zle si lidi oduvodni proč neposlat ani korunu.

jarunkapd ( 13. února 2017 20:15 )

Sice je to smutný příběh,ale ten kdo invaliditu manžela zavinil musí zaplatit odškodné,o tom se nějak nepíše

nika70 ( 13. února 2017 12:37 )

Vysvětlete mně někdo, kde má peníze z prodeje bytu?! Ten prodala před dvěma lety. Vždyť to bylo určitě přes milion. Za 2 roky to utratí???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání