Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Příběh ústeckého bezdomovce Indiána (†52): Hrál hokej s Růžičkou a vydělával půl milionu měsíčně

Autor: ljš - 
9. února 2017
05:01

Byl úspěšný hokejista, jezdil drahými auty, měl rodinu, ale nakonec skončil bez střechy nad hlavou. Nejznámějšímu ústeckému bezdomovci Jaroslavu Dvořákovi (†52), kterému kvůli čelence s ptačími péry říkali Indián, se nakonec ulice stala bohužel osudnou. Jak se kdysi úspěšný muž dostal na dno a jak se s pádem vyrovnával?

Indián byl v mládi nadějným hokejistou, který měl našlápnuto na slušnou kariéru. V žácích hrál ve Slovanu po boku Petra Rosola. „Já hrál pravé brko, on levé, dával 10 branek za zápas. Zahrál jsem si i s Vláďou Růžičkou za tehdejší výběr Severočeského kraje. Bohužel jsem nevyrostl a kariéru jsem končil v Povrlech,“ vyprávěl Dvořák v květnu týdeníku 5 plus 2.

Po ukončení hokejové kariéry se Indián hlásil na Fakultu tělesné výchovy a sportu. Tam však neuspěl, vrhnul se ale s chutí do práce. Pětadvacet let pracoval jako stavební dozor v plynárenské společnosti a žil si dobře.

Pyramida

Pak se ale chytil pyramidové firmy Skyline, která nabízela kurzy jak se stát úspěšným. Ta se bohužel stala jeho zkázou. „Kurz mě stál 84 tisíc korun, ale pak jsem za měsíc vydělával až půl milionu. Jezdil jsem v audi, volvu i BMW. Během roku jsem vystřídal několik aut. Najednou jsem ale zjistil, že mě nutí si stále kupovat nové auto, a tím si potvrzovat svůj společenský status. Nakonec mi nic nezbylo,“ popsal, co ho postupně dostalo na dno.

Léčitel

Z posledních peněz si pak koupil od českého vědce Karla Kruckého přístroj, který má léčit pomocí světla, a založil si léčitelskou »praxi«. „Měl jsem osm let ordinaci na Skřivánku a s přístrojem jsem se naučil neuvěřitelné věci. Například jsem postavil jednu vozíčkářku na nohy, proto mi říkají Jesus Kristus 05,“ pochlubil se.

Když pak s postupem času přišel o ordinaci i bydlení a skončil na ulici, snažil se za drobné příspěvky léčit dál. Své ruce proto neustále udržoval v čistotě, což ho odlišovalo od jiných bezdomovců. „V popelnicích se nehrabu,“ říkával.

Jídlo si prý vždy obstaral v přírodě nebo díky známým. Pomáhaly mu hlavně jeho dvě sestry. S manželkou se totiž rozvedl a jeho dospělý syn pracuje jako pilot v Kanadě. 

Smrt

Indiánův bohatý život plný vzestupů a pádů se bohužel před několika dny naplnil. V nemocnici podlehl těžkým zraněním, která utrpěl v noci 16. prosince. Zda si je způsobil sám, nebo ho někdo napadl, ukáže až nařízená soudní pitva.

Zpráva o Dvořákově smrti Ústím nad Labem otřásla, patřil totiž k známým a nepřehlédnutelným postavičkám. Chodil vždy středem ulice a hlasitě vše komentoval. „I když byl pro někoho hulvát, špindíra a pobuda, tak jedno se mu upřít nedá. Upřímně a od srdce se smál a tak si ho můžeme pamatovat navždy…,“ zavzpomínal na něj Ústečan Slávek Jeníček.

patyk ( 9. února 2017 21:49 )

honza1956 ( 9. února 2017 13:52 )

Hošane, ty jsi musel upadnout někde na hlavu. A ne jednou. Měl by si se stavit u Chocholouška - a nejlepší by bylo, kdyby si tě tam nechali. To tě baví, psát takovéhle bláboly ??

sensadrak ( 9. února 2017 12:30 )

Přesně tak.

AliceNovakova3 ( 9. února 2017 12:16 )

Jak můžete být okrádán pochybnými prodejci ? To u nich nakupujete ? Pokud Vám neplatí zaměstnavatel, což je vyjímka, tak si snad najdete slušné zaměstnání jinde (pokud na to ovšem máte). Máte ani nějaké psychické problémy, protože to nejsou klasické lži podvodníků, aj. co jsem psala, ale vyjádření se k problému slušného člověka, který se chová tak, aby se nedostal do problémů. Asi Vám chybí základní finanční gramotnost a z toho vyplývá ta zášť a vidění všeho černě. Zkuste se někde poradit.

mamlas ( 9. února 2017 11:49 )

Prosím o informaci, kdy bude další kurz pyramidové firmy Skyline - "Jak se stát úspěšným". Taky chci za 84 tisíc korun vydělávat měsíčně až půl milionu, jezdit v audi, volvu i BMW a během roku střídat několik aut.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání