Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trestaný pedofil v čele dětského souboru? Rejstřík měl čistý! Jak to?

Autor: kon, hra - 
7. února 2017
05:40

Strakoničtí jsou v šoku. Člověk, který měl vychovávat jejich děti, konkrétně děvčata, je zneužíval. Kriminalisté totiž obvinili vedoucího místního tanečního souboru Z. M. (32) z pohlavního zneužívání děvčat, kterým nebylo ještě 15 let. On se brání. Vidí v tom pomstu bývalé přítelkyně.

Muž léta vedl spolek country tanců Osm a půl opice. Podle policie zneužil svého postavení, když v roce 2015 souložil s dívkou ještě před dovršením jejích 15 let. A aby toho nebylo málo, některá z nezletilých děvčat fotil obnažená.

Na vše upozornila bývalá členka souboru, se kterou údajně Z. M. dříve chodil. „Je to pomsta, vyhrožovala mi, že mě zničí,“ řekl Z. M. V čele souboru je asi šest let. Jako aktivní tanečník s děvčaty vystupoval na různých soutěžích, plesech, společenských a kulturních akcích.

Jedním ze spolupracovníků spolku byl i strakonický dům dětí a mládeže (DDM). „Poskytovali jsme jim sál a spolupořádali některé přehlídky včetně mistrovství republiky country tanců. Po každém vedoucím, který pracuje s dětmi, žádáme trestní rejstřík. Ten jeho byl čistý,“ řekla ředitelka DDM Strakonice Iva Šrámková, kterou obvinění šokovalo.

Nejvíc byla zaskočena tím, že muž byl v roce 2008 odsouzen za pohlavní zneužívání. Na veřejnosti vystupoval jako bezúhonný člověk. „Nezaznamenala jsem nikdy od dětí ani rodičů jedinou stížnost nebo připomínku v tomto směru,“ dodala Iva Šrámková.

Jak je možné, že měl čistý rejstřík?

Podle advokátky Kláry Slámové dochází u lidí, kteří dostali podmínku, k výmazu provinění z výpisu rejstříku trestů. „Je to možné v případě, že uplynula soudem stanovená podmínka a odsouzený se během té doby ničeho nedopustil. Pak po uplynutí jednoroční zákonné lhůty je trest vymazán a má čistý rejstřík,“ řekla Klára Slámová.

Tento proces ale může odsouzený ještě uspíšit. „Může si požádat o výmaz hned po uplynutí podmínky. Samozřejmostí je, že se v této době nedopustí žádného protizákonného jednání. Obrátí se na soud a ten rozhodne, že se osvědčil. Pak podá žádost o výmaz a má čistý rejstřík,“ dodala advokátka Klára Slámová.

Z. M. je svobodný, bezdětný, hlavní náplní jeho života byly country tance. Všichni z jeho okolí se shodují, že tanečním spolkem žil. „Neměl rodinu, zaměstnání taky nic moc, nějakou dobu byl bez práce nebo někde vypomáhal, rozvážel jídlo. Veškerý čas a energii věnoval tréninkům, pořádání akcí, táborů, shánění peněz. Byl organizačně zdatný,“ popsali ho známí.

Před lety založil taneční spolek, začínal s tréninky v Česticích. Později zakotvil ve Strakonicích, trénoval v různých tělocvičnách a v posledních letech v sále domu dětí a mládeže. V současné době pracuje jako dělník v Praze u stavební firmy.

Informace o pohlavním zneužívání děvčat, kterým nebylo ještě 15 let, zaskočila pracovníky domu dětí a mládeže, již se spolkem, který vedl obviněný muž, spolupracovali. „I když není v u nás v žádném pracovním poměru, jsme z toho zklamaní. Do našich kroužků, kterých je 166, dochází skoro dva tisíce dětí. Pořádáme ročně 235 akcí pro děti i veřejnost, máme tu mistry Evropy, pořádáme celostátní akce, výstavy, kurzy. Děti k nám chodí moc rády a máme důvěru rodičů. Každá nepříjemnost, kdy jde o děti, nám vadí,“ shodli se.

Pomohla by databáze pedofilů?

Veřejné databáze pedofilů a deviantů. Ty by pomohly. V některých zemích, například v USA, existují. V Česku zatím nic podobného není, přestože se o to před šesti lety pokoušel Centrální registr dlužníků (CERD).

Ten dokonce chtěl šikovnou kličkou obejít zákon (ochrana osobních údajů je zabezpečována v zákoně č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů) a umístit registr na zahraniční server. V Česku by mu totiž hrozila pokuta 50 milionů korun.

Veřejná databáze by byla možná cestou, jak pedofily v trestné činnosti zastavit, nebo minimálně rychleji objasnit delikty, které mají na svědomí. Kriminalisté jsou ovšem k něčemu takovému skeptičtí. Prý by měla být taková databáze jen pro ně, a ne například pro organizace, které pracují s dětmi. „Informace by měly zůstat interní pro policii při pátrání,“ řekl Blesku bývalý kriminalista Josef Doucha.

pajato73 ( 7. února 2017 15:29 )

to neni pravda!

vosavopruz ( 7. února 2017 13:58 )

měl si koupit a používat masturbátor s gelem

Kominik ( 7. února 2017 09:08 )

Proč má začerněný ten rypák, místo jména iniciály , proč ho chrání a zakrývají,

dietr ( 7. února 2017 07:54 )

je problém upravit zákon tak, aby se nevymazávaly mravnostní delikty? Když to přeženu, tak je to otázka 14 dnů až jednoho měsíce, ale to bysme nesměli žít v kocourkově že jo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání