Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie odložila případ podezřelé smrti Roma v žatecké pizzerii: Zabily ho drogy!

Autor: ČTK, dce - 
2. února 2017
15:48

Policie odložila případ mladého Roma, který zemřel loni po potyčce v žatecké pizzerii. Úmrtí vyvolalo ve městě napětí. Zaměstnanci pizzerie byli opakovaně terčem výhrůžek. Mladý muž zemřel kvůli dlouhodobému užívání drog.

„Případ byl odložen. Ve věci nejde o podezření z trestného činu a není na místě vyřídit věc jinak,“ uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Příčinu smrti mladého muže policie odmítla říct. „Do nabytí právní moci usnesení nebudeme poskytovat žádné další informace,“ řekla. Podle České televize Rom zemřel na selhání organismu. Cizí zavinění vyloučila už dříve pitva, kriminalisté ještě čekali na expertizy.

Příčinu smrti se podařilo zjistit serveru Romea.cz. „… u zemřelého Miroslava D. nebylo příčinou smrti poškození tělesných orgánů, způsobené aktuálním atakem druhé osoby, ale důvodem byly významné fyziologické degenerativní změny vnitřních orgánů pana D., primárně pak srdce, způsobené dlouhodobým užíváním pervitinu… Současně je možno dedukovat, že dlouhodobé užívání pervitinu se projevilo i na psychice Miroslava D., kdy jeho chování a projevy, zaznamenané v průběhu celého dne 18. 10. 2016, svědčí o tom, že pervitin u něj vyvolal ataky strachu, úzkosti, pocitů pronásledování s bludy.“

Neštěstí, na jehož konci zůstal mrtvý Rom, se odehrálo loni v polovině října. Pravděpodobně zdrogovaný muž přišel do místní pizzerie, kde podle svědků obtěžoval ženy. Zákazníci ho pak drželi do příjezdu policie. Mladík ale zřejmě zkolaboval a přes okamžitou první pomoc zemřel.

Podle serveru Romea.cz podala rodina mrtvého muže proti usnesení stížnost. „Nesouhlasíme se zastavením vyšetřování případu, protože máme za to, že se policie případu řádně nevěnovala. Máme argumenty, které jsme uvedli do stížnosti,“ řekl otec.

„Ze shromážděných důkazů však vyplývá, že žádná z osob, podílející se na pacifikaci následně zemřelého Miroslava D., se nedopustila žádného jednání, které by bylo vedeno úmyslem způsobit smrt člověka a které by bylo následek schopno přivodit,“ stojí v policejním usnesení.

„Jediným prokázaným násilím dynamického charakteru bylo asi pět úderů rukou do horní poloviny těla Miroslava D.,“ popisuje se v usnesení. Ony údery byly proti muži vedeny z důvodu, aby uvolnil skus na noze jednoho z hostů.

Případ vyvolal ve městě napětí. Na pietním shromáždění ve městě protestovalo asi 300 Romů, velká část jich pak šla k místu neštěstí. Majitel pizzerie i jeho zaměstnanci byli terčem výhrůžek. Lounský soud poslal na čtyři měsíce do vězení dvacetiletého Roma, který na sociální síti Facebook vyhrožoval zastřelením kuchaři, který v době incidentu nebyl vůbec v zaměstnání.

Provozní manažer podniku už dříve popsal několik případů, kdy se objevila před restaurací skupina nadávajících. „Lidé se báli do práce, výhrůžky gradovaly,“ uvedl provozní. Případy se zabývá policie. „Tam, kde je to prokázané, kde máme kamerové záznamy nebo svědecké důkazy nebo jiné důkazy, tak stíháme všechny, kteří vyhrožovali stejným způsobem zaměstnancům pizzerie,“ řekl už dříve státní zástupce Jindřich Koželuh.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání