Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Soud neví, zda v Úsově vraždil syn nebo jeho žena: Smrt seniorky potrestána nebude

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
2. února 2017
14:38

Olomoucký krajský soud zprostil obžaloby třiapadesátiletého Vítězslava Nováka, který byl souzen za vraždu své matky v Úsově na Šumpersku. Sedmaosmdesátiletá seniorka zemřela na konci loňského ledna, vrah jí zasadil několik bodných ran a nakonec ji rdousil. Muž vinu popíral. Podle soudce Aleše Vašků se nepodařilo jednoznačně prokázat, že by byl pachatelem. Rozsudek není pravomocný, žalobkyně si ponechala lhůtu.

Klíčové pro rozhodování soudu bylo to, že v domě nebyl v době vraždy obžalovaný s matkou sám, ale s přítelkyní, která také měla negativní vztah k zavražděné. Policie původně podezírala oba.

Ještě než byli propuštěni ze zadržení, byl u nich v domě instalován prostorový odposlech. Byl tam zhruba měsíc. Ani on k objasnění, kdo skutečně vraždil, nevedl. Podle soudce nepochybně jeden z nich čin spáchal. Jen velmi málo pravděpodobné je to, že vraždu spáchala třetí osoba, která by do domu vnikla, uvedl soudce.

Podle obžaloby se vražda stala loni 28. ledna v ranních hodinách v přízemí rodinného domu. Žalobkyně Nováka vinila z toho, že svou matku upoutanou na lůžko napadl v ložnici a opakovaně ji bodal do hrudníku a krku. Vrah ženě způsobil mnoho bodnořezných ran a proťal jí i tepnu. Poté poškozenou rdousil a způsobil jí zlomeninu chrupavky.„V důsledku poranění žíly a plíce žena vykrvácela a na místě zemřela,“ uvedla na začátku jednání žalobkyně. Pokud se proti rozsudku odvolá, bude případ posuzovat olomoucký vrchní soud.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání